2008. május 19., hétfő

Húsos táska

Tavaly beruháztam (lidl) egy ravioli/táska készítő kézi készülékre, de valahogy félre lett rakva. Eljött az idő, és elő vettük. Három méret van benne, ez a legkisebb, hogy a naggyal mit fogok csinálni, azt nem tudom, mert olyan tenyérnyi nagyságú táskát, vagy bőröndöt lehet vele készíteni:-)
Ez a méret barátságos, könnyen kezelhető (nagy a szám, mert a töltést, ragasztást Aya csinálta, elvégre Ő a művész a családban).
Szóval húsos táska:



Tésztának az alap fehér kenyér tésztát használtuk, ketté vettem, azt nyújtottam ki vékonyra, és a maradékot mindig vissza dolgoztam. Űgyes megoldás a formázó, mert a hátulja a lyukasztó, és megmutatja az ideális vastagságot, ha meglátszik az összeresztés, akkor vastag a tészta.




Tehát a tészta kinyújt, köröket kiszaggat, majd a formázót megfordítva, lehet tölteni. Arra figyeljünk hogy a töletelék legyen egy kicsit száraz, mert kifolyik amikor összepréseljük.

Töltelék (kb. 40 db-hoz):

8 dkg erdei/szegfű gomba
15 dkg füstölt frikandó sonka
1 tubus krémsajt
8 dkg reszelt félkemény sajt
2 szál újhagyma
reszelt friss barnakenyér morzsa a sűrítéshez
só, bors

a kenéshez egy kevéske tej
szóráshoz 7 dkg reszelt füstölt sajt

A hagymát apróra vágtam és megfuttattam olaj-vaj keverékén, rá az apróra vágott sonka, inkább pároltam mint pirítottam, hogy ne száradjon ki. Ízesítettem, bele a durvára vágott gomba, megpároltam, belekevertem a krémsajtot, és amikor az felolvadt, akkor rá a sima sajt. Amikor langyosra hült akkor a kenyér morzsával beállítottam a sűrűségét.




A formázást Aya végezte, nem kell bele sok töltelék, de jól eltalálta, mert egy sem hasadt ki. A ragasztó a tej volt, a maradékával megkente a tetejét és arra szórta a reszelt sajtot. Langyos helyen (napsütéses ablak) kelesztés, majd 200 c-on szép pirosra sütöttem, ez kb 30-35 perc.



A szintén a lidl-ből zsákmányolt édes chilli és édes-savanyú szószba mártogattuk, de finom ketchuppal is (állítja a Soma).

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hú de istenien néz ki! Néhány éve élesztős omlós tésztából gyártottam hasonlót: pohárral kiszaggat, megtölt, félbehajt, majd egy villával összeprésel-cizellál :) Családom díjazta :) Töltelék: sonkás-ananászos.

Max, ez akár piknikkosárkába is mehet, nem?

Pusz: Pannicica

Névtelen írta...

A minap hasonlót csináltam, készülök leírni, akár a nagy mérethez is jó lehet, ha tetszik.

Max írta...

Jah, akkor jöttem rá amikor visszaolvastam, de mindegy:-)

Beckzsu: várom, és majd referálok

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin