2008. május 16., péntek

Tejszínes-túrós eper torta

Eper, túró, tejszín, babapiskóta...
Aya egyik kedvenc sütikéje (a kb. 116-ból), sütés nélkül készíthető és nagyon jól variálható.




Hozzávalók (kb. 20x30 cm-es formához):

tészta: 30-35 dkg babapiskóta (azért nem tudom pontosan, mert bontott volt, az eredetileg 40 dkg-os csomag) darálva

kb. 10 dkg olvasztott vaj

Az olvadt vajjal kikeverjük a darálékot, és egy tetszés szerinti torta forma aljába döngöljük, majd betesszük a hűtőbe dermedni.



Krém: kb 20-25 dkg eper szeletelve

50 dkg túró

2 ek cukor

1 citrom reszelt héja

4-5 dl habtejszín (lehetőleg növényi, jelen esetben holé)

1 dl eper/málnaszörp

3 tk zselatin por (kék zacsis, horváth rozis)



A tejszínt kemény habbá verem, közben a málna szörpöt egy kis vízzel felmelegítem, és feloldom benne a zselatint, majd folyamatosan keverve felfőzöm. A túrót a cukorral, a citrom héjával kikeverem, bele a kihűlt zselatin, majd a tejszínnel lazítom. Nem kell az összes hab, de sok függ a túrótól, hogy mennyit vesz fel. A maradékkal tálaláskor díszítem.
A dermedt tésztát megkenem egy vékony réteg krémmel, erre eper szeletek, krém, eper és így tovább a rétegezés, de arra figyeljünk, hogy túró legyen a teteje.
Hűtőbe teszem, és hagyom érni kb. 2-2,5 órát.
Tálaláskor egy éles késsel szeletelem, és learatom a dicsőséget.
Készítettük már barackkal, de finom málnával és áfonyával is.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ó! (És nyeltem egy nagyot...)

tündi néni

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin