2008. május 1., csütörtök

Tejszínes-spárgás tészta füstölt sonkával

Tipikusan az az étel, ami frissen, azonnal fogyasztandó. Kalandos volt a készítése, már a beszerzésnél gondok adódtak.
Gondok azért, mert ezt az ételt egy héttel ezelőtt megígértem Aya-nak, csak nem kaptunk sehol megfelelő csirágot.
Vásárlási körúton voltunk, néztük az Isprban, semmi, csak az ára van kint. Gazda(g)ságos, nincs, de még helye sem, eladó/informátor sehol, csak két lányka vihog a szotyis zacskók között, hátukon a polcszervíz felirattal. Bár teljesen mindegy, mert eladókból is mindig azt találom meg aki azt se tudja, hogy van 3 féle körte kinn a polcon. Gondolatban eljátszom a jelenetet, elcsípem az első munkaruhás beépített emberkét, letámadom, kérdőre vonom:
-hol találok spárgát, és mondja maga hogy szokta elkészíteni otthol?
Folytatódik a képzelgés, és az áldozat sikoltozva rohan a raktár mélyének védelmébe...

Helyi szatócsboltban, van spárga, aranyáron, és elég csúfocska. Háát most a beszerzési nehézségek miatt, az étel készítése határozatlan időre felfüggesztve. Ez volt múlt héten.

Tegnapelőtt, a nyalárdának végeztem kisebb anyagbeszerzést, és akkor lám, az isparban ott virított a zöld és fehér áldozat, igaz leves kivitelben, de ehhez az ételhez az is megfelel. Azonnali menű átalakítás, és beillesztés.
Még azért volt egy kis nehézség, a főzőtejszin hiánya. Ezt pótoltam alacsony zsírtartalmú tejföl (2/3 rész), és víz (1/3 rész) keverékéből.Hozzávalók:

1 cs (kb. 1/2 kg) spárga (azért a zöld, mert azt szerettem volna ha látszik az ételben)
5 dkg füstölt szalonna,
1 újhagyma
1/2 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt sonka csíkok (jelen estben fekete erdei sonka, by lidl)
1/2 dl száraz fehérbor
2,5 dl főző tejszín ( vagy ennek megfelelő keverék, lásd fent)
kakukkfű,
só,bors

köretnek: kifőtt tészta
A spárga tisztítása: alsó végéről a héját finoman lehúzom a spárga/burgonya hámozóval. Megfogom, és az aljátol kb. 5 cm-re eltöröm (ahol törik, onnantól felfele már nem fás), a letört véget kidobom. Mivel nem vagyok teljesen biztos a dolgomban, és úgy érzem/tudom, hogy a zöld az keményebb, mint a fehér, ezért a következő kb. 3 cm-es darabot is levágom, azt pedig belerakom a készülő zöldség levesbe. Így biztosan csak a friss, zsenge spárga maradt meg. A spárgát felvágom kis darabokra, és a csúcsát félre teszem, mert az nagyon zsenge, és azt csak a végén teszem majd bele.


Egy kis olíva olajon a szalonnát kipirítom, és azon üvegesre párolom a hagymát. Jöhet a csíkokra vágott sonka, azt is lepirítom egy kicsit, majd felöntöm a borral. Beforralom, majd bele rakom a darabokra vágott spárga szárat. Alacsony tűzön főzöm pár percet, majd felöntöm a tejszínnel. Fűszerezés, kóstolás, korrigálás. Forralom így is, majd bele rakom a spárga csúcsokat. Ezzel már tényleg csak annyit kell főzni, hogy újra fellforrjon, és már készen is vagyunk.Kifőtt tésztával tálalom, és akkor jó, ha se a sonka, se a spárga nem nyomja el egymást.

Italajánlat: Heimann Fuchsli 2006 (mivel még nem ért ide a 2007)

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Főnixx írta...

nagyon finom lett :) köszönöm a receptet :)

Max írta...

Nagyon szívesen!

Emoke írta...

Vettem spárgát, töprengtem mi legyen belőle, de asszem ezt választom! Nagyon tetszik, köszönöm előre is! :)

Max írta...

Szívesen, és remélem jól sikerült!

Emoke írta...

Igen, nagyon finom lett!!! :) Igaz bacont tettünk bele, de tökéletes!:)

Max írta...

Örülök, hogy ízlett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin