2008. május 21., szerda

Grillezett kecskesajt gyors zöldsalátával

Előszóként pár gondolat és információ a kecske tejről és a sajtról. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy közeli, organikus, kecskesajt készítőkkel nagyon jó kapcsolatom van.
Mivel Ők az Anyukámék.
Így a friss sajt készítmények gyakori vendégek nálunk. Most is kaptam, és abból készítettem a képen látható ételt, leírása lent.

Mit is jelent: organikus? pontos meghatározását nem találtam, de ezzel a jelzővel illetik a hagyományos, nagyrészt bio/öko gazdálkodásból származó árukat/termékeket, melyeket lehetőség szerint helyi termelőktől, készítőktől vásárolhatunk, így is támogatva Őket.

Szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre, és lassan itthol is kialakulóban van. Ezt szeretném támogatni, és ezeknek a termékeknek helyet biztosítani.


Kecske tej és sajt:

Évszázadok óta gyógyít a kecsketej
Magyarországon a kecsketej gyógyító hatását eloször egy 17. századi könyv említi. Az antibiotikumok felfedezéséig szinte mindegyik tüdoszanatórium mellett kecsketenyészet is volt, a kecsketejkúra a tébécé gyógyításának fontos része volt. Még századunk elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb “szoptatós dada”. Tejének csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szinte nem is fordul elo, teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak.

Kecsketej
A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb - vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sot hatásos az allergiák gyógyítására és a daganatos betegségek megelozésére.A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelobb, a csontritkulás megelozésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belole. Könnyen emésztheto. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködok táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt az idos korosztály kiváló roborálószere. A kecsketej + 5-10 OC között 2-7 napig is eláll, de + 3-5 OC között akár 4-14 napig. Ára sok mindentol függ - általában 300-600 Ft között mozog.




Kecskesajt
A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézmuves sajtmuhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya - pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet - de legnagyobb számban és változatosságban Franciaországban állítják elo.Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag - vagyis a tej - lehet nyers és pasztorözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztos vagy rúzsos külsovel. Sot, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak.A kecskesajt ideális tárolása szinte fajtánként más-más.
A nem olajban eltett sajtokat nem szabad légmentesen elzárni!
+ 3-10 C között 14-30 nap a fogyaszthatóság ideje.
Az olajban eltett sajtok hutést nem igényelnek, azonban fogyasztás elott érdemes oket kissé lehuteni.
Akár fél évig is eltarthatók. A kecskesajt ára készíto és készítési mód függvényében széles határok, 2000-4000 Ft/kg között mozog.


És a nagy kérdés:

Tehén vagy kecske?

A kecsketartás hazai története a tiltások és a szabályozások története volt. Eloször különbözo területekrol tiltották ki a kecskét, míg a XVIII. század végén törvénybe foglalták, hogy csak szegény ember tarthat kecskét, és az, aki egészségileg rá van szorulva.A XVII. század végére a magyarországi állomány elérte a 270 ezer darabot, de 1885-ben már csak 17.317 példányt számláltak. Jelenleg kb. 20.000 darabos a magyar állomány.A kecske olyan növényeket is megeszik, amelyek más állat számára veszedelmesek (kutyatej, citromfu, zsálya, godirc, bürök, stb.). A kecsketej vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Amíg a szarvasmarha testsúlyának kb. hatszoros mennyiségét termeli meg tejben, addig a kecske 10-12-szeresét.

Forrás: halas.net


Két félét hoztam most az Anyuéktól, diós-borsost és fokhagymást.

Kb. 1/2 centis szeleteket vágtam belőle, és azt egy csepp fokhagymás olíva oaljon megsütöttem. Közben összeraktam a saláta alapot: retek, tv paprika, újhagyma, paradicsom egyforma darabokra vágva, egy kis só, bors, egy-egy teás kanálnyi extra szűz olívaolaj és balzsam ecet.




Kanállal óvatosan átforgattam, egy tányérra halmoztam, és arra fektettem a sajtokat. Isteni tavaszi ebéd lett belőle.

12 megjegyzés:

nana írta...

mázlista!! :D

Névtelen írta...

Barter?:-)Imádom a kecskesajtot!

Max írta...

Megbeszéljük, minden megoldható.

Gabojsza írta...

Hogy ezt vasárnap miért nem említetted:-)...Imádjuk a kecskesajtokat, múltkor Magyarszombatfára zarándokoltunk jó kecskesajtért a Buzás Attilához, az még Tőled is messzebb van...

Max írta...

Persze, mert annyi mindenről beszéltünk:-)
De ha legközelebb jössz, akkor leegyeztetjük.

Lilian írta...

Akkor ezentúl nemcsak a fagyidért megyünk:))

Lilian írta...

Akkor majd nyáron nem csak a fagyidért megyünk, ha nem baj:))))

Névtelen írta...

Diós-borsos. Szuper lehet!!Nagy lángon vagy kis lángon sütöd?? Nekem nagy felfedezés volt pl., hogy a gomolyasajtot viszonylag kis lángon kell sütni.
Köszi, Szonja

Max írta...

Szonja: inkább alacsony hőfokon, és egy csepp olajat teszek alá, de nagyon jó az állaga és nem esik szét.

Névtelen írta...

Már ki is próbálom!
Köszi!! Szonja

Unknown írta...

Finom receptek - http://www.finomreceptek.hu/

Eva Anna írta...

Én is nagy imádója vagyok a kecsketejnek és a belőle készült friss sajtoknak. Itt Franciaországban, ahol élek, elég sokfélét lehet belőlük kapni. Ha már ilyen közel állsz a kecskesajt gyártókhoz, elmesélek egy olyan fajtát, amit mi nagyon szeretünk, de máshol még nem láttam. Kb. 6 cm átmérőjű friss kecskesajtot belehempergetnek különböző, apróra (1cm-es kockákra) vágott, aszalt gyümölcsökbe, pl. nagy kedvencünk a szilva, de a mazsolával is nagyon finom. Egy-két hét után a gyümölcs cukortartalma szépen átjárja a sajtot és az egész nagyon finom édes lesz. De már láttam feltekercselve is, mintha piskótatekercs lenne, csak ebben az esetben a tészta helyett a "sajttészta" szerepel, és a "töltelék" a szintén apróra darabolt aszalt gyümölcs. Nagyon mutatós is, és főleg finom :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin