2008. május 11., vasárnap

Étvágyfalatok (kanapék) 3. tészta kosárkák

Volt nálunk egy baráti beszélgetős este.
Kóstoltunk finom borokat, ettünk néhány kanapét, és beszélgettünk. Mindenképen olyan ételt kellett készíteni, amit csak az asztaéra kell tenni és fogysztani.
A (egyik) kiválasztott: a leveles tészta kosárka.
Jól variálható, és elrejthető benne bármilyen maradék a hűtőböl.


Hozzávalók (18 db kosárka):

1 csomag (500 g-os) leveles tészta

1 tubus krémsajt

1 dl főző tejszín vagy tejföl

2 szál újhagyma

só, bors

1 tojás sárgája a kenéshez

töltelék (szabadon összeállítható, az alábbiakat variáltam):

füstölt sonka, kolbász, füstölt lazac, koktél rák, mozzarella, paradicsom, bacon csíkok, téli szalámi, és mindegyik tetejére, tépett friss bazsalikom levél





A tésztát 2 részre vettem, kinyújtottam jó vékonyra, négyzet alakra, 9 részre vágtam. Kikevertem a tojás sárgáját a krém sajttal és a tejszínnel, bele az apróra vágott hagyma. Jól összekevertem, ízesítettem.

A formát kicsit kikentem olvasztott vajjal, a tésztát belenyomkodtam , megkentem a tojás sárgájával, 2-3 evőkanálnyi szószt tettem az aljába, majd a töltelék anyagból rakosgattam bele. Mindegyik tetejére pár darabka tépett bazsalikomot tettem.

Közben készítttem olyat is ahol nem tésztával béleletem ki a formát, hanem vékony szeletke füstölt sonkával, és azt töltöttem meg.



A sütőt előmelegítettem 200 c-ra, és abban szép pirosra sütöttem (kb. 2-25 perc).

Amit még fejlesztenem kell, hogy a töltelék belesüllyedt a tojásos kötőanyagba, és a végére már nehezen felismerhető hogy, melyik milyen töltelékes, így izgalmas keresős játék is lett belőle.

Voltak akik nyertek, a legjobban a Soma járt, mert Ő kettő lazacosat is talált, amit viszont ki nem állhat, így nekem kellett megennem:-)

folt köv.....

7 megjegyzés:

cukroskata írta...

Remekül néznek ki, és biztos finomak is :- Jó ötlet vendégeknek, biztos meg fogom csinálni.

Névtelen írta...

Hogy itt mennyi jó dolog van, igaz nem rég bukkantam az oldalra,de nem emlékeztem rá, mindenesetre mostantól egyenként kifogom próbálni,hogy melyik lesz a a legmegfelelőbb a közelgő szülinapra, ugyanis nincs kedvem sok tányért meg villát mosogatni:).
A rétestésztával kapcsolatban csak annyit, hogy én általában késziteni szoktam, most inkább vásárolnám, de egy kicsit tartok tőle, hogy milyen , nem ismerem-bátran ajánlod?
Kivánok jó egészséget és sok jó receptet várok:)
Üdv Ildikó-Erdélyből

max írta...

Ildikó!

Réteslap vagy leveles tészta?

Rétes lap: itthol a sparban szoktam venni, az szerintem jó

A levels tészta: fagyasztottból szoktam venni, a pennyben kapható szerintem jó, de akkora külömbség nincsen.
És képzeld, csütörtöktől ott leszek hozzátok közel, makón fogok pár napot eltölteni.

Névtelen írta...

Köszi, és képzeld most próbálkozom az első "falatkával", a húsos csiga várakozik a sütésre.Szerintem már csak jó lehet, isteni a töltelék, rossz nem tud lenni belőle már:), és a következőt már keresem,ezzel az uttal kettőt szeretnék kipróbálni.
Ildikó

max írta...

Ildikó ezt próbáld ki:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2007/12/argentn-hsos-tska-by-max-avagy-marha-j.html

Névtelen írta...

KÖszi Max!Mindenképpen ki fogom próbálni, mert a következőt már én is darált hússal képzeltem el. Nagyon finomak lettek, a húsos csigát megspékeltem még egy kis húsos piros paprikával, ami nem csak szép de isteni lett, nem tudom illik-e bele de a lényeg az, hogy finom lett. Még megsütöttem a
Sajtos-fokhagymás cabatli-t, ami a lányom kedvence lett, a következőt hétvégén sütöm:)Köszi a sok jó reci.
Ui. Érdemes kipróbálni, mindenkinek ajánlom.
Ildikó

max írta...

Ildikó!

Örülök a sikernek, és remélem még találsz jó dolgokat. Gyere és mesélj arról mit készítettél.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin