2008. május 23., péntek

Töltött karalábé

Ez a recept Anyukámtól származik (mint sok minden más, pl.: én...), csak egy kicsit átalakítva a mai kor igényeinek. Lisztes habarás helyett keményítős sűrítést használtam, fehér(főző) hagymát, ami kevésbé terheli meg a gyomrot, és illik ebbe a tavaszias friss ételbe.


Hozzávalók:

4 db szép friss karalábé (meg egy kicsi, a tegnapi levesből kimaradt)

2 db fehér főző hagyma

2 gerezd fokhagyma

50 dkg darált sertés lapocka

10 dkg párolt rizs

1 tojás, vagy 2 fehérje

0,5 l húslé + 2 evőkanálnyi a tejfölbe

4 ek tejföl

1 ek étkezési keményítő (gustin)

só, bors, petrezselyem zöldje



A karalábét és a hagymát megpucoltam, és kivájtam a belsejét. A párolt rizst (tudom hogy a receptek azt írják hogy félig főzzük meg, de én már annyit csalódtam a külömböző rizs fajtákban, hogy inkább megpárolom rendesen, és úgy rakom bele, és biztos hogy nem ér kellemetlen meglepetés), összekeverem a hagyma apróra vágott belsejével, a fokhagymával, és a darált hússal. Bele a tojás (nekem most volt 2 fehérje a hűtőben, azzal csináltam), ízesítem, és a petrezselyem apróra vágott zöldjével összedolgozom. A keverékkel megtöltöm a karalábékat és a hagymát, a maradékból gombócot formázok.


Fedeles sütőedényben egy kis olajat melegítek, rá teszem a kivájt karalábé belsőt és az apróra vágott tetejét, egy kicsit megfuttatom, és arra szépen ráültetem a töltött zöldségeket, és a húspogácsákat. Fel engedm meleg húslével, és kis lángon párolom 20-25 percet.



Közben kikeverem a tejfölt a 2 ek húslével és a keményítővel. Besűrítem vele az ételt, még egyet rottyantok rajta és már tálalhatom is.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

nagyim szinte pont így készíti (igaz keményítő helyett liszttel) - csak a végén én még jó sok citromot nyomok rá, mert úgy szeretem ;)

Cukroskata írta...

Az én nagymamám is így csinálta, és én is pont most készülök ilyet főzni :-)Remekül néz ki a tied, alig várom, hogy az enéym is elkészüljön.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin