Hozzávalók:
4 db szép friss karalábé (meg egy kicsi, a tegnapi levesből kimaradt)
2 db fehér főző hagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált sertés lapocka
10 dkg párolt rizs
1 tojás, vagy 2 fehérje
0,5 l húslé + 2 evőkanálnyi a tejfölbe
4 ek tejföl
1 ek étkezési keményítő (gustin)
só, bors, petrezselyem zöldje
A karalábét és a hagymát megpucoltam, és kivájtam a belsejét. A párolt rizst (tudom hogy a receptek azt írják hogy félig főzzük meg, de én már annyit csalódtam a külömböző rizs fajtákban, hogy inkább megpárolom rendesen, és úgy rakom bele, és biztos hogy nem ér kellemetlen meglepetés), összekeverem a hagyma apróra vágott belsejével, a fokhagymával, és a darált hússal. Bele a tojás (nekem most volt 2 fehérje a hűtőben, azzal csináltam), ízesítem, és a petrezselyem apróra vágott zöldjével összedolgozom. A keverékkel megtöltöm a karalábékat és a hagymát, a maradékból gombócot formázok.
Fedeles sütőedényben egy kis olajat melegítek, rá teszem a kivájt karalábé belsőt és az apróra vágott tetejét, egy kicsit megfuttatom, és arra szépen ráültetem a töltött zöldségeket, és a húspogácsákat. Fel engedm meleg húslével, és kis lángon párolom 20-25 percet.
Közben kikeverem a tejfölt a 2 ek húslével és a keményítővel. Besűrítem vele az ételt, még egyet rottyantok rajta és már tálalhatom is.
2 megjegyzés:
nagyim szinte pont így készíti (igaz keményítő helyett liszttel) - csak a végén én még jó sok citromot nyomok rá, mert úgy szeretem ;)
Az én nagymamám is így csinálta, és én is pont most készülök ilyet főzni :-)Remekül néz ki a tied, alig várom, hogy az enéym is elkészüljön.
Megjegyzés küldése