2008. február 13., szerda

A "pudingos babák" története

Az úgy volt hogy.....a Morzsikák mostanság babázásról (is) beszélgetnek. Aztán jött Fedit ( aki Romániából fórumozik velünk ), és közre adta ezt a receptet, és az eredeti linket. Le is fordította a hozzávalókat, és bedobta, kb. úgy mint egy horgász a csalit. Persze én azonnal ugrottam rá, kelt tészta, puding, új tecnológia..ez kell nekem.
Megnéztem a postot, és amikor megláttam a képen azt jutott eszembe úgy néznek ki, mint a pólyás babák.
Reggel gyors hiánypótlás a pudling ( mi így hívjuk, mert az aprónép annak idején így hívta ) fronton. Hazaértem, belapátoltam a light reggeli-t, és nekiláttam.
Annyit már kezdetben változtattam, hogy én most a robottal dagasztattam a tésztát, mert látni akartam hogy milyen állagú is lesz a tészta, és mindjárt dupla adagot csinálok, lesz vaníliás és csokis verzió. Nagyon jó lett, és közben fény derült arra is hogy:

"a szerző irta, hogy azért rak pudingot is a tésztájába, mert az keményítőt tartalmaz es attól finom foszlós lesz a tésztája..."




Pudingos ( csavart ) babák:

Tésztája:
600 gr liszt
40 gr vanilias pudingpor (ez egy tasak Oetker)
4 kanal cukor.
egy kis só
50 gr olvasztott vaj
320 ml langyos tej
2 tojás
7 gr száraz élesztő

A tészta megkenéséhez kell 4 ek olaj es 100 gr olvasztott vaj

Máz: bekenni 2 kanál tej es 6 kanál porcukor keverékével.

Elkészítem a tésztát, és amíg kel addig megcsinálom a kétféle tölteléket.
Egy-egy tasak csoki és vaniliás ( droetker krémcsokis és burbon vaníliás verzió ) pudingot elkészitettem 400-400 ml tejjel, mert igy egy kicsit keményebb állagú lett. Hagyom kihűlni.




Ha megkelt ( kb. 45-50 perc ), ketté veszem, és a fele tésztát lisztezett nyújtó lapon kinyújtom, és megkenem.



A tészta megkenéséhez kell 4 ek olaj és 100 gr olvasztott vaj keveréke, ebből kenek rá, majd átfordítom egy hosszú sütőpapírra.



Kinyújtom nagyon vékonyra, és hosszúra, ezért kell a nagy papír, azzal lehet könnyen huzogatni nyújtás közben.



Ha elég vékony, akkor megkenem az egész felületét vaj-olaj keverékkel, majd az 1/3-át vissza hajtom.


Azt is megkenem, és ráhajtom a másik oldalról az 1/3-át, és azt is megkenem.


A tölteléket a közepére halmozom, és elkenem egyenletesre.


Az egyik felét ráhajtom, majd a másik felét is.


Kb. 2 cm-es szeletekre vágom, és csavarok rajta egyet.




Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és kelesztem kb. 30 percet. Előmelegített sütőben 220 c-on sütöm 30 percet, majd kiveszem, megkenem 8 tej és porcukor ), és még vissza teszem 5-7 percre.
Kiveszem és rácsra szedve hagyom kihűlni. Mikor kész a tészta és kihült akkor be kell kenni a tej és a porcukor keverékével.


max kommentje: nagyon jó tészta, a töltelékhez egy csomag puding egy kicsit sok, de a kettőre nem elég, így az aprónép elrendezte a maradékot:-))
Ebből a mennyiségű tésztából kb. 30 db "baba" jön ki.



Forrás: Seima/Academic Chef/Rasucite-cu-budinca/

Fordította: morzsálós Fedit

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyonyoru!!!
Tudtam, hogy jo helyre dobom be a csalit es te leszel az elso...
A puding tenyleg sok egy kicsit, de nem kellett en sem eldobjam, mert nalunk is elhordtak a manok.

Névtelen írta...

Ja, az elobb is en voltam, nem a nevtelen...
Edit

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin