2010. január 19., kedd

Csokis-vaníliás zebra parfé torta

Zebra parfé torta, málnaszósszal, ezt készítettük a Zila tortaforma tesztre. Kíválóan működik a hűtőben is.





Csokis-vaníliás zebra parfé torta, vörösboros-zöldcitromos málna szósszal, csokis keksz talpon.

A parfé alapreceptje 1934-ből, az Ínyesmester szakácskönyvéből származik. A habfixálón/keményítőn kívül nem tartalmaz mesterséges anyagokat.



Csokis keksz talp:

- 20 dkg babapiskóta összezúzva
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg margarin

A csokit a margarinnal megolvasztjuk, hozzá keverjük a zúzott morzsához. A segéd keretet egy fóliára tesszük, azt egy alátétre. Ebbe bele tömködjük a morzsát, majd szépen elsimítjuk, és hideg helyre tesszük, legalább 2 órára (vagy egy egész éjszakára) hogy megdermedjen.

Parfé torta:

Kakaós rész:

- 5 dkg keserű kakaópor
-12 dkg forró víz
- 5 dkg porcukor
- egy csipet só
- 1 mk színtelen rumaroma
- 4 dl habtejszín (lehetőleg állati eredetű, mert az nincs édesítve)
- 1 tasak habfixáló, vagy 1 tk kukoricakeményítő

Vaníliás rész:

- 6 dkg porcukor
- 1 tk vanília kivonat, vagy 1 tk (burbon) vaníliás cukor
- 6 dl habtejszín (ez is állati)
- 2 tasak habfixáló, vagy 2 tk keményítő




Először készítsük el a csoki alapot. A kakaóport forrázzuk le a vízzel, keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a porcukrot, a rumaromát és addig keverjük, míg a cukor feloldódik. Tegyük félre egy kicsit hűlni.

A porcukorból egy kanálnyival keverjük össze a habfixálót/keményítőt. A vaníliás alaphoz a tejszínt kezdjük el felverni, adjuk hozzá a vanília kivonatot és a porcukrot. Ha már kezd keményedni, adjuk hozzá a cukros fixálót és verjük jó keményre.




A csoki alapot egy kis tejszínnel lazítsuk, keverjük benne el a habfixálót, majd adjuk hozzá a maradék tejszínt, és ezt is verjük kemény habbá.

Készítsük elő a Zila tortaformát, ehhez nem kell leválasztó anyag, de tegyük egy lapra, mert a minta kialakításához egy kicsit rázogatni kell.




Tegyük a kezünk közelébe mind a két habot, és két egyforma kanállal kezdjük egymás után adagolni a krémeket. Szépen sorban egyik színt a másikra. Közben egy kicsit rázogassuk meg, hogy a betétek közé is szépen bele tudjon simulni a hab. Töltsük tele a formát, ütögessük meg, és simítsuk el a tetejét.




A csokis keksz lapot kenjük be egy ecsettel, cukorsziruppal (10 dkg cukrot felfőzünk 1 dl vízzel, ezzel kenjük be, de nem kell mind, csak szépen a tetejét, így nem tud a keksz teljesen átfagyni, tudjuk majd szeletelni).
Illesszük rá a csokis keksz lapot, és alaposan fagyasszuk ki. Tegyük -17 C-ra (ez egy 3*-os, háztartási fagyasztó hőfoka), legalább 12 órára.




Málna szósz:

- 20 dkg mirelit málna
- 10 dkg cukor
- 3 ek félszáraz vörösbor
- 1 zöld citrom reszelt héja
- 2 tk zöld citromlé
- 1 tk vanília kivonat, vagy 1 tk vaníliás cukor
- 3-4 ek málna lekvár
- 1 tk burgonyakeményítő


Készítsük el a málna szószt. A cukorból 1 dl víz hozzáadásával főzzünk szirupot, ehhez adjuk hozzá a zöld citromhéjat, a vörösbort és a vanília kivonatot. Forraljuk ki, adjuk hozzá a mirelit málnát, a citrom levét és a lekvárt. Főzzük össze, majd egy kis vízben feloldott keményítővel sűrítsük be a szószt.




Egy hőlégfúvó/hajszárító segítségével válasszuk le a formát a parféról. Vágjuk szeletekre, és csak tálalás előtt tegyük a szószt a mélyedésekbe.

Jó étvágyat hozzá!

Max

11 megjegyzés:

Garffyka írta...

Maga az édes bűnbeesés! Ezért érdemes lenne vállalni akár a Paradicsomból való kiűzetést is! :)
Ahogy a szósz lávaként aláfolyik a megvágott parfészeleten ... hmmmm

Reni írta...

képzeld, én is gondoltam a fagyasztásos eljárásnál zebratortán, de nem volt kedvem hozzá mégsem. Inkább gyorsan csak beleöntöttem a formába a vaníliakrémet és kész :)viszont ez a zebraparfétorta nagyon-nagyon szép lett! én nem csodálkoznék, ha felvennék a cukrászda (zila) kínálatába :)

Maimoni írta...

Gyönyörű...!!!

Edit (Esc) írta...

Erre csak annyit lehet mondani: gyonyoru!

Zsófi írta...

Tök jó lett a fejléced.
Ínycsiklandó és szerény. ;-)

Chef Viki írta...

Felénk falun ezt híjják elkárhozásnak :-)))

Gyönyörűséges fotók születtek ismét!

sedith írta...

Ej, hogy miket ki nem lehet hozni a jóból! Persze, ha van valaki jó, aki megtegye!;):)
Gyönyörű a torta, szépek a képek!:)

Ms. Poppy írta...

Gyönyörű lett, ismét. És ahogy a málnaszósz kifolyik a tányérra...nekem összefutott a nyál a számban.

egycsipet írta...

Ha így folytatod, muszáj leszek beruházni egy formára... :D

Névtelen írta...

Postán küldesz egy szeletet?:)Gyönyörű! Már mutattam a 16 éves fiamnak a blogodat és kértem, hogy legyen kedves legalább a vajaskenyér megkenéséig felnőni!

szepyke írta...

Előttem van, ahogy egy hőlégfúval megolvasztom a szilikont...:)))

Gyönyörű darab lett, gratulálok!:)

Eddig mindegyik milyen jó lett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin