2010. január 30., szombat

Sukiyaki (MJ-től)

 Sukiyaki



MJ osztotta meg velünk ezt az eredeti japán receptet. Az alapanyagok itthon is beszerezhetőek, és el tudjuk készíteni ezt az igazi beszélgetős, vendégvárós ételt.

Következzék hát MJ receptje:

1971-ben, játékosként voltam először Japánban, akkor próbáltam ki ezt a nagyon finom és egészséges ételt.  Azóta nagyon sokszor került az asztalunkra. Lényeg, hogy minden friss legyen. 

Hozzávalók:
  

- 50 dkg bélszín, vékony szeletekre vágva,
- 4 közepes  nagyságú sárgarépa vékony karikákra vágva,
- 4 zellerszál 1-1,5 cm es szeletekre vágva,
- 15 dkg gomba szeletekre vágva,
- 20 dkg friss szójacsíra,
- 10 dkg üvegtészta / vermicelli / fél órára meleg vízbe tenni, majd leszűrni,
- 20 dkg friss spenót,
- 2 csokor újhagyma / én nem teszek bele / karikákra vágva,
- 4 EK olaj,
- 4 egész tojás + kevés szójaszósz,

Szósz:
- 1 dl Kikkoman japán szójaszósz, vagy világos kínai szójaszósz,
- 4 EK cukor,
- 2 dl csirke alaplé,
- 1,5 dl édes rizsbor /Sake / vagy édes Sherry




A szószhoz az összes hozzávalót összekeverni és felfőzni.
A bélszínt fél órára mélyhűtőbe tenni, szeletelő géppel  / vagy ügyesen késsel / nagyon vékony szeletekre vágni. 
Elektromos wokban /vagy pl. fondue/ a fele olajat felforrósítani, egymás után a sárgarépát, hagymát, zellert, gombát és a szójacsírát ropogósra sütni.



Fele szószt ráönteni, majd a tésztát és a spenótot rátenni. Lefedni, míg a spenót összeesik.
A vékonyra szeletelt húst pálcikák segítségével a zöldséges forró lébe mártani, de csak addig, míg elveszti a színét. Ez 1-2 másodperc.
4 csészébe egy-egy tojást ütni és kis szójaszósszal  összekeverni. Ebbe lehet mártogatni a zöldségeket és a húst. A maradék zöldségeket és húst ugyanígy elkészíteni. 



Jó étvágyat hozzá!

MJ & Max

1 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Erdekesnek tunik, habar egy kicsit "egzotikusnak" tunik szamomra.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin