2010. január 17., vasárnap

Miért lyukas az amerikai fánk?

Amerikai fánk




Minap olvastam egy szaklapban (pék-cukrász- tésztás), hogy miért lyukas az amerikai fánk?
Megállapítást nyert, hogy a lyuk jelentősége a gyártáshoz köthető. Így a tészta egyenletesen tud sülni, kevesebb a hibalehetőség, és gyorsabb a folyamat.




Ebből következett, hogy ezt ki kell próbálni.

Hozzávalók:


- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 1 tk vanília kivonat, vagy rum
- 1 tk (citromos) só

Sima, rugalmas tésztát dagasztunk, és langyos helyen kelesztjük a duplájára. Újra átgyúrjuk, kettévesszük, és kinyújtjuk kb. ½ cm vastagra.





Kiszaggatjuk a nagy karikákat, majd kibökjük a közepét. (nálunk a nagy kör az egy whiskys pohár, a kicsi pedig a pogácsaszaggató).




Rövid kelesztés után mérsékelt tűzön megsütjük.
Az eredetin cukor máz szokott lenni, de erre itt nem volt idő, megették meztelenül is.



Mázak:

Cukormázhoz:

- 450 g cukor,
- 120 ml tojás fehérje.



készítése: A tojásfehérjéből és 150 g cukorral kemény habot verünk. 300g cukrot annyi vízzel, hogy befedje feltesszük főzni. Összefőzzük és beleöntjük a felvert habba, és óvatosan kikeverjük.


Citromos máz:


- 15 dkg porcukor
- 2 ek citromlé


Csomómentesre keverjük, és egy ecsettel/kanállal kenjük fel.



Dekor máz:

- 1 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor

ezeket habosra keverjük így hidegen, és nyomózsákkal/ecsettel/kanállal díszitjük. 



Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Maimoni írta...

Nagyon jó! Ki fogom próbálni!
Igazából a bagelt is régóta szeretném, csak még mindig nem szántam rá magam, merthogy azt még főzni is kell... de előbb-utóbb meglesz.

Jucy írta...

Ááá! Éhes vagyok, úgy megenném reggelire. Persze én se várnék a mázra :)

Gia írta...

kedves Max!

Éppen ez lenne a kérdés.Én is mostanában kattantam rá az amerikai fánk témára,én sütőben sütöm,viszont nagyon hiányolju róla a cukormázat "mint a filmeken" de nekem az istennek nem akar összejönni :( .most úgy csinálom,hogy a kész fánkot megkenem olvasztot vajjal,és reszelt csokiba vagy fahéjas cukorba mártom,illetve forrón lekenem lekvárral,és porcukorba hemperetem,de kéne acukormázas verzió is,hogy szállítható legyen.Maga a használható cukormáz is érdekelne,hogy hogy készül,mert nekem valahogy sosem "olyan" és a technika,hogy hogy csinálják anélkül,hogy ragadna még a jövőhét is tőle.

max írta...

Móni: hajrá! a Kölykök élvezni fogják!
Jucy: jó ám úgy meztelenül is.
Gia: beleírtam a postba a mázakat.

Edit (Esc) írta...

Miert lyukas? Hogy konnyebben meg lehessen fogni :D

Latsia írta...

Én ettem Aerikában nagyon finom nem lyukas fánkot is, de Nálad a kép magáért beszél!
Nagyon finomat lehet....;-)

Vali írta...

Nálunk (Baranyában) a farsangi fánk is lyukas. Nem kell kiszúrni közepén, hanem amikor megkelt, ujjunkkal a közepét kiszakítjuk, így tesszük bele a zsírba vagy olajba.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin