2010. január 10., vasárnap

Húskenyér vagdalt házilag

Húskenyér otthon készítve:




Ne arra a boltokban kapható, ipari szalonnából és húspépből sajtolt termékre tessék gondolni, hanem egy ízletes vagdaltra. Rövid idő alatt elkészíthető, ehetjük melegen vagy hidegen is, és jól tűri a fagyasztást.

Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
25 dkg darált pulykahús
1 kis fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 szelet (karéj) fehér kenyér (lehetőleg friss)
3-4 ek tej
2 egész tojás + 2 fehérje
4 ek zabpehely liszt (ha a zabpelyhet egy késes aprítóban összedaráljuk, az is tökéletes)
2-3 ek zsemlemorzsa
Só, bors, fűszerpaprika, zöldfűszerek

A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom. A kenyeret kis kockákra vágom, egy tálba teszem és meglocsolom a tejjel és pár percet pihentetem. Hozzáadom a darált húsokat, és a hagymákat. Alaposan összedolgozom, ha lehet, kézzel gyúrjuk. Ízesítem, sózom és hozzáadom a tojásokat és a fehérjéket. Ismét átgyúrom, megkóstolom, és ha kell, korrigálom. Ekkor a massza egy kicsit híg, adjuk hozzá a zabpehely lisztet és a zsemlemorzsát. Gyúrjuk jól össze és pihentessük egy negyed órát.




Olajozzunk ki egy tepsit, lehet alacsony is, abban terítsük le a húsos masszát, alaposan tapasszuk bele, a tetejét szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával, majd előmelegített sütőben, 170 C-on, süssük szép ropogósra.




Adhatjuk főzelék mellé, de hagymás tört burgonyával is nagyon finom. Hidegen tökéletes szendvics alap, vagy falatokra vágva beszélgetéshez, borozáshoz kísérőnek.




Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Valami ilyesmit en is sutottem, de soha nem ra feherjet. Eszembe sem jutott. Tudom, hogy huskenyer... de nem lehetne megis egy kicsit tobb zoldseggel? :D

Edit (Esc) írta...

Jaj, mar melleutottem. Nem tettem bele csak egesz tojast, feherjet nem.

Max írta...

Esc: a tojásfehérje lazítja, nem lesz tömör. El tudom képzelni, zabpehelyből, zöldségekkel, és finom fűszerekkel.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin