2010. január 18., hétfő

Grillázsos kifli VKF!31/1.

Grillázsos kifli




GArffyka meghírdette a 31. VKF!-et. A feladat a maradék hasznosítás. Elsőként ezt a grillázsos kiflit készítettem el.




Karácsonyra vettünk tejkaramellás szaloncukrot, de nem jött be a csapatnak, mert nagyon kemény volt. Mit kezdjünk vele?
Grillázsos kifli lett belőle.

Hozzávalók:

Tészta:

- 2 tk cukor
- 1 ek olaj/vaj
- 3 dkg élesztő
- 2 dl víz
- 1 dl tejföl
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 1 mk só

Töltelék:

- tejkaramellás szaloncukor
- barna cukor
- olvasztott vaj

Először a késes aprítóban a karamellát összeaprítom, és adok hozzá a cukorból, mert akkor tud összeragadni.




A tésztát összedolgozzuk, és kelesztjük, 35-40 percet. Újra átgyúrjuk, kettévesszük, és kinyújtjuk kör alakra, kb. ½ cm vastagra.




Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a karamellával, és egy kevéske cukorral. Egy görgős vágóval, 12 cikkre vágjuk, és szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal, és kelesztjük 25-30 percet.




Előmelegített sütőben, 160 C-on, szép barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, de kicsit tovább, mint szoktuk, mert a forró karamella veszélyes lehet.




Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Garffyka írta...

Hmmm, ragyogó ötlet! Mostantól tudom, mihez kezdjek a megmaradt szaloncukrokkal! :)
Köszönöm szépem!

Edit (Esc) írta...

Meg egy olyan maradek, ami nalunk nem marad! :D Nincs maradek.

Chef Viki írta...

Nem vettünk szaloncukrot tavaly :-))

De ez felettébb tetszik! Hozom a bögre tejet!

Edit (Esc) írta...

Ja, es tetszik a fejleced! Foleg a fokhagymaleves! :D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin