2010. január 20., szerda

Tapas(ok) 1.

Tapas: 





(Tapas fotó innen, köszönöm!)


A tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége (ejtsd: tápász). A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak. (Wikipédia)

 MJ gyüjtögette nekünk a spanyol tapasok receptjeit. 
Nagy része itthon is elkészíthető, de a mediterrán ízek és alapanyagok frissen elkészítve az igaziak. Az első fejezetben ezek szerepelnek, a folytatásban én szeretnék, néhány magyaros és modern receptet, ötletet adni a "falatkákhoz".  


1. Nyársra vagy fogpiszkálóra szúrva: kemény fürjtojás, rák, ezekre majonéz es a végen egy olivabogyó

2. Piros színű paprika, zöldszínű paprika, főtt sonka, ementáli sajt, vékony- csíkokra vágni  / julienre/ majonézzel összekeverve, bagettre kenni majd erős paprikával megszórni.
      





(Tapas fotó innen, köszönöm!)

3. Gambasokat/garnéla rák/ sűrű besamel szószba mártani, majd lisztbe és felvert tojásba. Forró olajban kisütni.

4. Jégsalátát, crab stickset (rák rudacskák, helyettesíthetjük surimivel/rák imitációval) julienre vágni, összekeverni majonézzel,  bagettre kenni és rá egy rákot tenni.

5. Crab stickset julienre vágni, majonézzel összekeverni, bagettre kenni a tetejét julienre vágott sárgarépával megszórni.

6. Crab stickset julienre, kemény tojást reszelve  majonézzel összekeverve bagettre halmozva

7. Rákot kicsit sózni, lisztbe, tojásba belemártani és kisütni

8. Egy tojást megsütni mintha palacsintát sütnénk. Rákenni Philadelphia krémsajtot. Megszórni apróra vágott dióval   alufóliába tekerni,  1 órára jégszekrénybe tenni, aztán felvágni.

9. Nagy burgonyákat kenyérszeletelőn vékony szeletekre vágni, és chistorra /kolbász/ darabokat tenni, fogpiszkálóra szúrni és forró olajban kisütni.

10. Sobrassadat (EU védett, különleges származású kolbász) / otthon talán kolbászkrémmel lehetne megcsinálni /  bagettre kenni, majd rá fürj tükörtojást  tenni.






(fotó innen, köszönöm!)


11. Apró sült paprikákat fetával tölteni / akkorára vágni, ami belefér / , tüzálló tálba tenni, kis zöldséglevet elkeverni  paradicsom szósszal, és kakukkfűvel majd sütőben kicsit megsütni.

12.Chorizot centis szeletekre vágni annyi ciderrel (almabor) felönteni amennyi ellepi, majd kicsit elfőzni. / otthon, mint olvasom, csak a vörösboros félét ismerik, nekem jobban ízlik ez a változat./ Friss kenyérrel tunkolni!

13.Töltött gombák: gombák szárat, paprikát, hagymát, fokhagymát, chorizot, petrezselymet apróra vágni. Ebből ragut készíteni majd megtölteni a gombákat,  sütőben megsütni.

14. Vastag spárgát /lehet dobozos is / bevágni abba füstölt lazacot tenni. Majd lisztbe es felvert tojásba forgatni és kisütni.





(Tapas fotó innen, köszönöm!)



15.  Bagettre füstöltsonka, rá füstölt lazac, egy szelet keménytojás, majd rá majonéz. Végül reszelt kemény tojással megszórni.

16. Vajban felolvasztani roquefort  sajtot, hozzá kis tejszint, konyakot. Kicsit elfőzn,i turmixolni hogy krémes legyen. Nagyon vékony  szelet karajokat /borjú/  kisütni, majd rátenni a szószt, természetesen bagettre tenni.

17. Aszalt szilvát baconnal betekerni majd ezt meg leveles tésztába.

18. Lágy tojásba, vagy hígabb tükörtojásba zöldszínű főtt spárgát mártogatni

19. Pan con tomate- ugye ez nagyon ismert dolog. Kenyeret megsütik, felezett paradicsommal megkenik, és olíva olajjal meglocsoljak, kicsit sózzak. Ezt minden étteremben az asztalra teszik vacsora előtt. is. Ezt lehet meg  füstölt sonkával is befedni. Na, a "lustább " háziasszonyok  / ismerek párat /a paradicsomot össze turmixolják es úgy kenik a kenyérre.







(fotó innen, köszönöm!)

20. Paradicsom  mindkét véget levágni, lehéjazni csak a belső húsos rész kell. Ezt kis kanalakra tenni majd rá fekete kaviárt.

21. Paradicsom magját kivenni ezt kis szelet görögdinnyére tenni, kis olajat rácsöpögtetni majd sózni.

22. Kis nyárson datolyát baconba tekerve, gambas (rák), csirkemell filé, majd megint gambas. Grillezni.

23. Nyárson csirkemell filé, chistorra (baszk kolbászkülönlegesség), zöldspárga.



MJ és Max


folyt.köv

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Huh, micsoda zseniális ötletek!!!

Na most még egyszer végigböngészem, és jegyzetelek :-))

Este nálunk "ungarische" tapas lesz: tojáskrém :-)))

Zsuzsi írta...

Ma találtam az oldaladra! Szuper!

Egy kérdésem lenne, hogy tetted be oldalt az időjárásos dolgot?

max írta...

Cv: akkor az nem tapas, hanem tapasz:-DD

Zsuzsi: köszi.
html beillesztéssel. katt a képre, és válaszd ki hogy milyet szeretnél.

Ízlésszindróma írta...

A 21 től kifutnék a világból, de a többi tényleg zseniális;) Köszi, hogy feltettétek! Csipegetni fogok belőle;)

Zsuzsi írta...

Igen, de nekem a wunderground oldal jön be, nem látok html kódokat. :-(
....
Bocs már látom. Köszi!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin