2010. január 16., szombat

Pastizzi

Pastizzi

Népszerű snack Máltáról. Leveles tésztából készített, rombusz vagy kagyló alakú, általában ricottával, vagy enyhén fűszeres borsós töltelékkel. Tökéletes buli kaja, vagy falatka (tapas).





Hozzávalók 15 db-hoz:

- 50 dkg fagyasztott leveles tészta
- 3-4 ek puha vaj/margarin
- liszt a nyújtásához

Töltelékhez:

- 25 dkg ricotta/ túró
- 10 dkg natúr krémsajt

Előző nap a tésztát kivesszük a fagyasztóból, és a hűtőben hagyjuk szépen kiengedni, (kb. 12 óra kell hozzá).
Keverjük ki a túrót is a krémsajttal. Készíthetjük sósra és édesre is. Ha gyerekeknek készítjük, akkor legyen édes, sörkorcsolyának pedig sós. Dúsíthatjuk 1-2 ek juhtúróval vagy márványsajttal.




Tészta készítése:

A felengedett tésztát nyújtsuk vékonyra, egy hosszú csíknak. Kenjük meg a tetejét puha zsiradékkal, és kezdjük el jó szorosan feltekerni, úgy hogy közben széthúzkodjuk, hogy minél szélesebb legyen a tekercs.




Jó szorosra tekerve, vágjuk 4-5 centis darabokra, majd azt lapítsuk ki a tenyerünkkel, úgy hogy a tekercs lapuljon el. Ezt határozott mozdulatokkal nyújtsuk ki a tenyerünkbe, ebbe egy kanállal tegyük a tölteléket, majd zárjuk össze. Így lesz a kagyló alak.




Előmelegített sütőben, magas, legalább 200 C-os hőfokon süssük szép pirosra.



Tipp&trükk: sima mirelit tészta volt, 50 dkg-os, de nem nyújtott volt, hanem az a vastag lap. Arra kell figyelni, hogy mindig a hosszára kell nyújtani, és előre. Akkorára nyújtottam ki, hogy nem fért fel a nyújtó lapra. A végeredmény hasonló lesz, mint az eredeti, hiszen csak több rétegünk lesz így. A leveles tésztát lehet nyújtani (sőt, kell is) csak hajtani nem kell már.

Íme, a video arról hogyan készítik a Profik:






Jó étvágyat hozzá!

Max

10 megjegyzés:

jókaja írta...

Olyan, mint a bűvész: a kezét kell figyelni :-)

Érdekes, hogy egyetlen O betűvel hosszabb a görögök étele, és az teljesen más.

Edit (Esc) írta...

Hogy en nem tudnam ennyire kinyujtani a levelestesztat, az biztos, de meger egy probat.
Rem otletes es tenyleg tokeletes bulikaja. Tolteni pedig barmivel lehet.

Gyöngyi írta...

Ügyes, ötletes:) Te nem alszol? Már hajnalban sütsz? Hétvége van!:)

Dorothy írta...

Nem lehet kinyújtani a leveles tésztát, mert az a tészta nem leveles, hanem a mi házilag készített hagyományos rétestésztánkhoz hasonlít a legjobban, amit huzigálni szoktunk.Ami még a videón nem látszik,hogy feltekerés után pihentetik fél órát,és hengergetve meghosszabbítják a tésztadarabokat többszörösére, aztán darabolják föl.Amúgy tényleg majdnem olyan.:)

max írta...

3x néztem meg a videót, mire ki tudtam venni, hogyan nyújtaj a kezében a tésztát.
Esc: próbáld ki, megéri
Gyöngyi: a sütés tegnap készült, a postot éjjel megírtam, és időzíttem reggelre. Amúgy igen, hajnalban kelek:-)
Dorothy: ez a tészta, amit csinál, egy élesztős leveles tészta lesz, szerintem. Amit én nyújtottam ki, az az egyszerűbb változat, de ki fogom próbálni a croissan tésztámmal is.

Edit (Esc) írta...

Max, a levelestesztat kivettem a fagyasztobol. Ezek szerint holnap nekifogok.
A leveles tesztat lehet nyujtani, en probaltam, de akkorara, mint ahogy te kinyujtottad meg nem sikerult. Kigyoretest felet sutottem igy.

max írta...

Segítség képpen módosítottam a leírást, bele írtam hogyan nyújtottam. Hajrá!

Chef Viki írta...

Hú, a mindenit! Hozok hozzá valami piát korcsolyázni :-)))

szemirámisz írta...

Hát az a videó fantasztikus! :))

De azt hiszem, én is maradok a készen kapható leveles tésztánál, szerintem azzal is finom.
Köszi a receptet! :))

Max írta...

Jó lesz az abból is! Tetszeni fog!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin