Pastizzi
Népszerű snack Máltáról. Leveles tésztából készített, rombusz vagy kagyló alakú, általában ricottával, vagy enyhén fűszeres borsós töltelékkel. Tökéletes buli kaja, vagy falatka (tapas).
Hozzávalók 15 db-hoz:
- 50 dkg fagyasztott leveles tészta
- 3-4 ek puha vaj/margarin
- liszt a nyújtásához
Töltelékhez:
- 25 dkg ricotta/ túró
- 10 dkg natúr krémsajt
Előző nap a tésztát kivesszük a fagyasztóból, és a hűtőben hagyjuk szépen kiengedni, (kb. 12 óra kell hozzá).
Keverjük ki a túrót is a krémsajttal. Készíthetjük sósra és édesre is. Ha gyerekeknek készítjük, akkor legyen édes, sörkorcsolyának pedig sós. Dúsíthatjuk 1-2 ek juhtúróval vagy márványsajttal.
Tészta készítése:
A felengedett tésztát nyújtsuk vékonyra, egy hosszú csíknak. Kenjük meg a tetejét puha zsiradékkal, és kezdjük el jó szorosan feltekerni, úgy hogy közben széthúzkodjuk, hogy minél szélesebb legyen a tekercs.
Jó szorosra tekerve, vágjuk 4-5 centis darabokra, majd azt lapítsuk ki a tenyerünkkel, úgy hogy a tekercs lapuljon el. Ezt határozott mozdulatokkal nyújtsuk ki a tenyerünkbe, ebbe egy kanállal tegyük a tölteléket, majd zárjuk össze. Így lesz a kagyló alak.
Előmelegített sütőben, magas, legalább 200 C-os hőfokon süssük szép pirosra.
Tipp&trükk: sima mirelit tészta volt, 50 dkg-os, de nem nyújtott volt, hanem az a vastag lap. Arra kell figyelni, hogy mindig a hosszára kell nyújtani, és előre. Akkorára nyújtottam ki, hogy nem fért fel a nyújtó lapra. A végeredmény hasonló lesz, mint az eredeti, hiszen csak több rétegünk lesz így. A leveles tésztát lehet nyújtani (sőt, kell is) csak hajtani nem kell már.
Íme, a video arról hogyan készítik a Profik:
Jó étvágyat hozzá!
Max
10 megjegyzés:
Olyan, mint a bűvész: a kezét kell figyelni :-)
Érdekes, hogy egyetlen O betűvel hosszabb a görögök étele, és az teljesen más.
Hogy en nem tudnam ennyire kinyujtani a levelestesztat, az biztos, de meger egy probat.
Rem otletes es tenyleg tokeletes bulikaja. Tolteni pedig barmivel lehet.
Ügyes, ötletes:) Te nem alszol? Már hajnalban sütsz? Hétvége van!:)
Nem lehet kinyújtani a leveles tésztát, mert az a tészta nem leveles, hanem a mi házilag készített hagyományos rétestésztánkhoz hasonlít a legjobban, amit huzigálni szoktunk.Ami még a videón nem látszik,hogy feltekerés után pihentetik fél órát,és hengergetve meghosszabbítják a tésztadarabokat többszörösére, aztán darabolják föl.Amúgy tényleg majdnem olyan.:)
3x néztem meg a videót, mire ki tudtam venni, hogyan nyújtaj a kezében a tésztát.
Esc: próbáld ki, megéri
Gyöngyi: a sütés tegnap készült, a postot éjjel megírtam, és időzíttem reggelre. Amúgy igen, hajnalban kelek:-)
Dorothy: ez a tészta, amit csinál, egy élesztős leveles tészta lesz, szerintem. Amit én nyújtottam ki, az az egyszerűbb változat, de ki fogom próbálni a croissan tésztámmal is.
Max, a levelestesztat kivettem a fagyasztobol. Ezek szerint holnap nekifogok.
A leveles tesztat lehet nyujtani, en probaltam, de akkorara, mint ahogy te kinyujtottad meg nem sikerult. Kigyoretest felet sutottem igy.
Segítség képpen módosítottam a leírást, bele írtam hogyan nyújtottam. Hajrá!
Hú, a mindenit! Hozok hozzá valami piát korcsolyázni :-)))
Hát az a videó fantasztikus! :))
De azt hiszem, én is maradok a készen kapható leveles tésztánál, szerintem azzal is finom.
Köszi a receptet! :))
Jó lesz az abból is! Tetszeni fog!!
Megjegyzés küldése