2008. február 23., szombat

A "KINDER" tejszelet

Vannak vonzalmak amik elsőre kialakulnak, nyilván erre mondják azt hogy "szerelem első látásra", bár ez már egy kicsit közhely lett.
De nézzük a tényeket ez hogy is történt. Pénteken reggel megvettem az aktuális PrimaKonyha számot, de persze nem néztem bele, csak belettem a vásárlós piroskás kosaramba. Aztán később eszembe jutott, és gyorsan átfutottam, de ez tényleg gyors volt, mert egy hosszú tejes kávé mellé kivégeztem a spar és a tesco újságot, és ezt. De csak egy dolgon akadt meg a szemem, a kinder tejszelet című sütin.
Már akkor tudtam, Cicaanya bűnös viszonyra fog vele lépni. Én meg hátra szorulok, megint más lesz a kedvenc. A kinder tejszelet.
Gyors leltár, és amikor a Kedvesem odaért az olvasással, már konkrét adataim voltak ( persze ezt is bebuktam, mert a cookies küldetésben elhasználtam a torta csokikat, így az eredetivel ellentétben erre most nem került csoki bevonat, másnap meg már nem volt mire:-)) ).

Nézzük hogy is volt:



KINDER tejszelet by Cicaanya:

Hozzávalók:
a tészta:
8 tojás,
20 dkg cukor,
6 ek víz,
8 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin
30 dkg sima liszt
4 dkg keserű kakaópor,
1 cs sütőpor,
1 tk mézessütemény fűszerkeverék

a tepsihez: vaj/margarin és liszt a felületre vagy sütőpapír ( érdemes két tepsivel kezdeni, így gyorsabb a kisütése )

a krémhez:
4-5 ek cukor,
4-5 cs vaníliás cukor,
3,75 dl tej,
3,75 dkg ( 1,5 csomag ) zselatinpor,
8 dl habtejszin,

a mázhoz:
25 dkg étcsokis torta bevonó,
8 dkg vaj/margarin




A tojás sárgáját cukorral fehéredésig keverjük. A vizet és a puha vajat/margarint hozzáadjuk és pár percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral és a fűszerkeverékkel összeforgatjuk és a keverékhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és a kakaós keverékhez adjuk finoman belekeverve.

A tepsit ( kb. 30 x 35 ös ) előkészítjük ( vagy kivajazzuk és lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral ). A massza felét belesimítjuk. A sütőportól megfelelő méretűre fog nőni sülés közben. Előmelegített sütőben közepes lángon 12-15 perc alatt megsütjük, majd a másik felét ugyanígy. Hagyjuk kihűlni.


A krémhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk, és kevergetve felforraljuk. A zselatint belekeverve, kis lángon addig főzzük amíg a zselatin elolvad. Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. Addig a tejszínt kemény habbá verjük, és a langyos zselatinos tejet belecsorgatjuk. Gyorsan amíg a krém meg nem köt, addig símítsuk rá az egyik tésztára, majd tegyük rá a másik lapot úgy hogy egy kicsit nyomkodjuk is bele.

Hideg helyre tegyük legalább 1,5-2 órára.



Máz: a csokoládét a vajjal megolvasztjuk, és rásimítjuk a süti tetejére. Egy késsel a csokiba jelöljük meg a szeletek helyét. Vízbe mártott késsel felvágjuk.

A forrásként felhasznált recept megjelent a Prima Konyha 2008 márciusi számában.

max kommentje: csoki máz nélkül is szuper, teljesen olyan mint az eredeti gyári, mondjuk egy kicsit több fűszer keveréket tettünk bele, így egy kicsit karakteresebb lett a tészta. Igaz húsvéti locsolóváró süti, biztos siker!!!

41 megjegyzés:

Névtelen írta...

Max,
istenien hangzik!!!!Gondolom nem kellett a gyerekeket erőszakkal rávenni a nasira :)
Ps: lassan Cicaanyáé lesz a blogod, ha nem vigyázol, de úgyis családon belül marad :)))))
Lilian

Névtelen írta...

Ja , és nem kell neki reklám, mert ugye ez igazi egészséges , E -mentes nasi, nem mint a bolti!!!
Lilian

Névtelen írta...

Nagyon szép lett a süteményed! Valóban a kedvencek között van a helye.
Kiegészítésként és- kérlek félre ne értsd- Ennek az újságnak a receptjeit ill. azok eredetét fenntartással kell fogadni. Ennek a finom süteménynek néhány változata már több hónapja szerepel E. Margit oldalán. Mindegyik kipróbált és jóval a mostani újság megjelenése előtt.

Névtelen írta...

Kedves Max!
és névtelen hozzászóló: Ezt én is el fogom készíteni és a saját fotóimmal ellátva felrakom az oldalamra. Egy recept szerintem nem egy bizonyos ember tulajdona (e margit). Ma az a divat, hogy mindenki receptoldalt szerkeszt. Ha a saját képeivel, tapasztalataival, és módosításaival ellátva elhelyezi az oldalán, és arra mások kíváncsiak, akkor nem számít, kinél olvasható még. Max, szép lett a süti. Igazán nagy dolognak tartom, hogy egy férfi ilyeneket is megtesz.

Unknown írta...

Kedves Cicaanya !
Kinder tejszeletet meg próbáltam csinálni, és a krém nem sürüsödött be.
mégegyszer megpóbáltam és megint nem sikerült.
mindent betüröl, betüre követtem, és nem sikerült.
nagyon bosszant, mert van 4 unokám és nekik szerettem volna meg csinálni.
szeretném tudni hogy mit rontottam el?
köszönettel . Pontyné, Évanéni.

Max írta...

Kedves Éva néni!

Az a kérdés, milyen zselatinnal csináltad, és milyen tejszínből, mert ezek lehetnek a buktatók.

Névtelen írta...

Megcsináltam!
Az eredmény: egy finom, nem túl édes, fűszeres sütemény, amelyet bátran tálalhatunk egy nehezebb ebéd után is.
Csokimázzal a tetején :) Persze máskor is megcsinálom:) A legfinomabb másnap lett, amikor már összeértek az ízek, és teljesen megszilárdult a krém.
A zselatinnal nekem is meggyűlt a bajom, én mélyhűtőbe tettem egy kis időre, ez segített. Köszi a recit!

Max írta...

Nagyon szívesen, és örülök, hogy sikerült!!

Lizi írta...

Én is készítettem már hasonló krémet egy másik sütihez. Ott a felvert tejszínhabot pudinghoz kevertem és habfixálót használtam. Az eredmény nagyon jó lett.

Névtelen írta...

Szia!
Tegnap megsütöttem, isteni lett! Igazi könnyű nasi!

Cupp: Csilla

Max írta...

Szuper! Mennyi időt ért meg?

Névtelen írta...

Szerintetek simán Hullala tejszínnel, vagy Habmesterrel elkészíthető-e ez a sütemény? Abban az esetben akkor nem kellene bajlódnom a zselatinnal, ugyanis az mindig kifog rajtam :(

Névtelen írta...

Szerintetek simán Hullala tejszínnel, vagy Habmesterrel elkészíthető-e ez a sütemény? Abban az esetben akkor nem kellene bajlódnom a zselatinnal, ugyanis az mindig kifog rajtam :(

Max írta...

Nem igazán! A zselatin azért kell, hogy a habot megkösse. Használj helyette lapzselatint, vagy zselatin fix-et (istant zselatin), mert azoknál nem kell melegíteni. A lapzselatint kell melegíteni, de ha jól beáztatod, akkor langyos tejszínben is feloldódik. És egy apró kis infó: a hulala nem tejszín, hanem növényi habalap.

Névtelen írta...

Szia Max! Én is hulala tajszínt vettem, mert oviba szeretném megsütni e fincsi sütit. már minden anyagot megvettem. de remélem a hulala tejszínhab is jó lesz, vagy még sem?
üdvözlettel Eperis.

Max írta...

Eperis:
Ha jól emlékszem a hulala nem tejszín, hanem növényi habalap. Nem tudom hogy viselkedik, de valószínű azt is fel tudod verni keményre, és meg is tudod kötni. Talán csak annyit, hogy használj lapzselatint, és az könnyebben oldódik.

Niki Mex írta...

Ez egy nagyon jo recept. A piskota egyszeruen mennyei. Igaz nalunk nincs mezes fuszerkeverek igy magamnak kellett eloallitani azt. Viszont van vanilias habtejszinunk, igy a cukrokat ki is hagytam belole.
Ez az elso receptem errol az oldalrol, de tovabbra is fogok itt nezelodni! Koszi:)

Max írta...

Niki! Köszönöm és örülök! Remélem találsz még sok olyan receptet, ami tetszeni és sikerülni fog.

Kiddy írta...

A Hulalá annyiból "jobb", mint a tejszín, hogy 4-5 napig is kemény marad, még szobahőmérsékleten is, nem olvad, mint a tejszín. Eleinte én is azt használtam, biztosra mentem. =)
Holnap én is megsütöm (újra), de variálok vele: cukor helyett édesítőszerrel és teszek a tejszínbe narancshéjat. =)

Verus írta...

Huh, ez igazán mennyeien hangzik, gyerkőceim biztos odalesznek meg vissza tőle....Nagyon tetszik az oldalad, csak nyelek nagyokat a kedvcsináló fotók láttán:-))

Névtelen írta...

Én is megsütöttem,mert nagyon jónak találtam a receptet....Mit is mondjak nem fogadták olyan örömmel a családtagok mint ahogy én vártam.Talán nem kellene a tésztájába a mézes keverék túl intenzív az íze, ha még megsütném több vaníliát és cukrot tennék a krémjébe.Nálunk 10ből 8pontot kapott,azért nekem ízlett

Névtelen írta...

Megcsináltam, ISTENI!!!!! Köszönöm a receptet!

Max írta...

Nagyon örülök, bár egy nevet írhattál volna.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nekem a zselatinnal van gondom. Van itthon zselatin, Horváth Rozi-féle. Ez egy tenyérnyi méretű zacskó, mint bármelyik fűszer. A súlya 25 GRAMM.
A recept 3,75 DEKAGRAMM zselatint ír. A 25 grammnyi 1 zacskóhoz képest az rengeteg. Biztosan ennyi kell?

Köszi
András

Max írta...

Kedves András, az 1,5 tasak, és kell bele ennyi.

Névtelen írta...

Köszönöm!
Közben rájöttem, hogy félreérthető volt a kérdés. Nem az átváltással vannak gondjaim. Csak az zavart meg, hogy a zselatin tasakján az van, hogy 5 tányér kocsonyához is csak 4 kávéskanálnyi kell. A kocsonya meg sokkal szilárdabb, mint egy ilyen krém - feltételezem. Szóval soknak tűnt a mennyiség.
De köszönöm a választ, neki állok a sütésnek.

Üdv.
András

Max írta...

Kedves András!
A kocsonya más, mert ott a csontokból és bőrökből kifől a zselésítő anyag, ott csak stabilizálni kell (sőt sok esetben még azt sem kell),
itt viszont jelentős tömeget kell megkötni, ami még elég lágy is.
Lehet próbálkozni kevesebb zselatinnal is, de nem érdemes, mert csúnya a sütemény, ha "kidől" belőle a krém. Ha valakinek a zselatinnal van gondja, az használjon lapzselatint, az más féle anyagokat tartalmaz.

Névtelen írta...

Éppen most csinálom, de sajnos a tejszínhab összeesett amikor belecsurgattam a langyos zselatinos tejet. Én nem tudom milyen zselatinra gondolt a "Szerkesztő", mert 35 féle zselatin kapható. Nem gyártó, hanem féle ! Lap, zselatin fix, por, stb. Én a mennyiségből próbltam visszakövetkeztetni, ami alapján a polcról a zselatin fix felet meg, de nam tűnik jó megoldásnak. Tejszín: sokan a Hulala nevezetű tejszínre esküsznek, Én direkt nem olyat vettem, mert nem szeretem a növényi humbug dolgokat. Na, ez sem jött be, összeesett vagy túlvertem a tejszínt. Most próbálom menteni a menthetőt. Jó lenne egy receptet úgy leírni, mintha egy újszülött készítené. Pl.: a tejszínt milyen hőfokon kell verni, mekkora fokozaton, stb.

Üdvözlettel, McM
(kezdő)

Max Gastro írta...

Kedves McM!
Elsőként mentségemre legyen mondva, ez recept 2008-as, és akkor még zselatin fix nem volt. Sima tadakos, HorvátRozis zselatint használtunk, és nem növényi habalapot, hanem igazi tejszínt. Ez a recept a blogolás kezdetéről való, ahol még nem a tanítás volt a szándék, hanem az élménymevgosztás. Remélem azóta sikerült megoldani ezt a problémát. A tejszínhez annyi segítséget tudok adni, hogy mindig (jég)hideg legyen a tejszín, és az edény is. Mennyiségtől és zsírtartalomtól is függ, hogy mennyi idő alatt tudjuk felverni.

Névtelen írta...

Kedves Max Gastro !

Köszönöm a választ, sajnos az összeesett tejszínből nem sikerűlt habot csinálnom, pedig még szifonnal is megpróbáltam. Kapott egy (kis)zacskó zselatint és amikor elkezdett megkötni, akkor tettem kerek, csatos tortaformába. Én egy kicsit átdolgoztam a recept tészta részét, mert inkább krémpárti vagyok és 4 nagyon vékony (1 tojásos) lapot sütöttem egyesével 1-1 alulra és felülre, kettőt pedig középre, vékony vajkaramellel a kettő közöt. Minimális, csak feltétlen szükséges cukorral (vaniliás cukor, 2 ek a karamellbe)a többit pedig nyírfacukorral készítettem.

Nem lett olyan olyan könnyű a krém, de így is nagy sikere lett !

Üdvözlettel,
McM

Max Gastro írta...

Kedves McM!
Örülök, hogy sikerült, és annak külön, hogy egy átalakított sütemény lett belőle.

Névtelen írta...

Kedves Max !

Nem hagy nyugodni és ismét nekiugrom a tortának ! Annyit tudna segíteni, hogy ha felverte a tejszínt, akkor a vaniliás-zselatinos-tejet kézzel lassan vagy géppel keverte bele ? Most hagyom a Fix zselatint.

Üdvözlettel
McM

Max írta...

Géppel, közepes fordularon, utána meg felkenni, mert megköt.

Unknown írta...

sziasztok!azt szeretném tudni hogy az íze olyan mint a bolti kinder tejszeleté,vagy eltér tőle.köszi!

Max Gastro írta...

Kedves Enikő! A fűszerezésen sok múlik, ha finoman adagolod a fűszert, pont olyan lesz.

Névtelen írta...

Sziasztok! Valaki nem próbálta még tej helyett, kókusztejet használni?
Nagyon szeretek ujjakat elkészíteni, és arra gondoltam hogy a tészta első osztályú lenne ,és kókusztejjel a krémjét.
Van valakinek ötlete, milyen lenne vagy ha készített így ,akkor hogy ízlett?

Max Gastro írta...

Szia!
Nem próbáltuk még kókusztejjel, de azt gondolom, egy kis kókuszos utóízt hagyna benne.

Julcsa írta...

Hű, de régi az utolsó hozzászólás, de azért hátha! Én nem fogyaszthatok tejet, így a kókuszos megoldás érdekelne. Nem vészes a kókusz íze, inkább az a kérdés, hogy használjam, a zselatint. "Névtelen", van esetleg tapasztalatod azóta? Elkészítetted kókusztejjel?

Max Gastro írta...

Kedves Julcsa!

Talán annyit tudok segíteni, hogy a kókusztej sokkal zsírosabb, más lesz az állaga. Én lapzselatint tennék bele, vagy zselatin fixet, de biztosan kisérletezni kell, mert nem lehet 1:1-ben helyettesíteni. Tejszín helyett használj növényi habalapot, ha az lehetséges. Jó kísérletezést, és kérlek meséld el, mire jutottál. Köszönöm.

McM írta...

Kedves MAX!

Már régebben írtam Önnek, akkor sikerült a sütemény, de most csúnyán elcsúszott valami! Kezdődött ott, hogy maikor a tejet melegítettem a cukorral, és beletettem a zselatint, összerántotta, túró állagúra és kicsapta a savót. Ezt kétszer megcsinálta. Majd gondoltam egy nagyot, külön vízben oldottam fel a zselatint és külön melegítettem egy kis tejet a cukorral. Beleöntöttem a tejet a felvert habtejszínbe, majd a mikor beleöntöttem a zselatint is, kicsapta a vajat meg a savót. Mi a fene lehetett a probléma? Már többször sikerült a recept, most meg az Istennek se. Az ESL tej? Én erre gyanakodom. Méz? Esetleg szorbit, bár amikor az édesített (cukorral és szorbittal) tejet beleöntöttem a tejszínbe, nem volt gon, mindíg csak a zselatin okozta a galibát!

Üdvözlettel,
McM

Max Gastro írta...

Kedves McM!

Nem tudom, de nekem a zselatin is gyanús. Mert a leírás szerint akkor történik a baj, amikor a zselatinnal érintkezik a tej. Meg kellene nézni a zselatin csomagolását, hogy nem e változott valami? Valami savas került bele, az okozhatja a kicsapódást.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin