2008. május 27., kedd

A cukorperec..

Mindjárt azzal kezdem, hogy ez a süti nem a mi kezünket dícséri, hanem kaptuk.
A sokrózsás fagyitortát egy 50. házassági évfordulóra készítettem, és onnan kaptuk ezt az igazi autentikus, lakodalmas édességet.

Gyermek korom kedvenc édessége volt, szinte vártuk az ünnepi alkalmakat, ahova készíttették ezt a finomságot.
Most már tisztában vagyok, hogy ez némi gyermeknevelési céllal is készült, hiszen ha adtak egy ilyet a gyereknek, az legalább egy fél órát nyugton volt, mire végzett vele.
Először lenyalogattam a mázat róla, és utána jött az aprólékos foggal való daralás. Azért kellett darálni, mert piszkosul kemény volt, tökéletes termék lehetne a veszekedős házaspárok boltjában, tuti 8 napon túl gyógyuló sebesülést lehet vele okozni.


Már régóta kutatom a receptjét, persze most is Halász Jani bácsi segített ki, ott leltem rá az eredeti receptre. Ide másolom, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Hozzávalók (10 db-hoz):

Tésztához:

450 g liszt,

50 g zsír,

3 db tojás,

9 db tojás sárga,

6 g sütőpor,

200 g porcukor,

60 ml rum.

Cukormázhoz:

450 g cukor,

120 ml tojás fehérje.

Elkészítés:
Az anyagokból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Addig gyúrjuk, amíg selymes tapintású lesz. 1 órán átpihentetjük, majd keskeny hosszú tésztává nyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, formázzuk. 180°C fokos sütőben megsütjük. Sütés után bekenjük a cukormázzal az egész perecet. Cukormáz készítése: A tojásfehérjéből és 150 g cukorral kemény habot verünk. 300g cukrot annyi vízzel, hogy befedje feltesszük főzni. Töréspróbáig főzzük és beleöntjük a felvert habba.



Aki kóstolta nyilván tudja miről beszélek, aki még nem, ha van lehetősége az ki ne hagyja!
Nem tudom hogy az egész országban készítik, vagy csak jellemzően dunántúli recept, akinek van erről infója, kérem ossza meg velem, köszönöm.

18 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Kedves Max! Én zalai lakodalmakban ettem ilyemsit, vagyis másnap, mert búcsúzóul adták a vendégeknek. Lehet hogy másnaposságra való? Gyerekkoromban nagyon szerettem, akkor is ha több napos korában már kicsit poros volt.

Max írta...

Eddig stimmel, én most zalában vagyok, de veszprém megyében születtem, és ott is készítetteék.

Névtelen írta...

Bajor LÁszló vagyok, Zalabérben születtem 1945.-ben. A Nagyanyám szokott ünnepeken ilyesmit készíteni, de azt sodrófával kellett sokat ütlegelni, verni, ezért nálunk vert perec néven ismert. Vannak bizonyos falvak, ahol nagyon is ismert. Pl. Zalaszántó, Nagygörbő. Az is stimmel, hogy kemény a tésztája és sokáig eláll. Ez egy igazi hungarikum!

Max írta...

Kedves László!

Köszönöm a megerősítést. Én is hallottam a vert perecről is, de kostólni csak ezt volt szerencsém.

csibe0911 írta...

Sziasztok!

Pünkösd környékén rendezett FAZEKAS TALÁLKOZÓN már több éve bemutatjuk a SÜMEGPRÁGAI CUKORPERECET.Lehetőség van kóstolgatásra,és vásárlásra is.Többek között én magam is sütöm erre az alkalomra.Több Mamától tanultam,így a sok receptből kialakult a sajátom.Nálunk pálinkával készül,zsír nincs benne,csak olaj.Ahány ház,annyi szokás.Ebben az évben is Pünkösd vasárnap lesz a nagy esemény.
Üdv!Marika

Max írta...

Kedves Csibe!

Megkérlek, az oldalon található elérhetőségeimen jelentkezzm nert szeretnék erről a találkozóról beszélni Veled.

Köszike.

csibe0911 írta...

SZia Max!
Bocsi,de régen ültem a gép előtt,és csak most olvastam az üzeneted.Mit szeretnél tudni?
ÜDV:MARIKA

Névtelen írta...

Kedves max!

Én a Kisbalaton fővárosában lakodalmakkor találkoztam a cukros pereccel. Borosüvegekre szokták tenni, aztán a gyerekek kapták. Ott a zsír helyett olajat és a rum helyett pálinkát használtak. Én is nagyon szerettem. Nem tudom, hogy hol él még ez a szokás, jó lenne nem veszne el. Üdv.: Marianna

r4hu írta...

Bazsin (Zala/Veszprém)is volt ilyen öreganyánk nagyon vágta....

palh írta...

Zalai születésű vagyok! Nálunk vaniliás perec néven ismert, csinlát. Ezt a perecfajta nevét tartalmazza 1900-as évek elején kiadott Vánca süteményes könyv. Húsvét táján édesanyám is nagy erőszeretettel csinálta, az ő általa leírt recept( Vaniliás perec)
26 tojás
15 fehérjét máznak visszafogni
többihez 3 dl pálinka vagy rum
3 félmarék cukor
3 kanál szódabikarbóna
2 cs. vaniliás cukor
19 kanál étolaj
Bevonásra használt cukormáz elkészítését pontosan nem ismerem!

Ez a sütemény a vert pereccel nem egy! Lakodalmakba a régebbi időbe ahogy a násznép ment a templomi eskűtételre a vőférjek a tele borosüveg nyakára egyet ráhúzva, a násznépet nézegető ismerősöknek osztották szét, akik nem tartoztak a lakodalmi nép kőzé. Ennek a süteménynek az ital fogyasztásának józanításához nem volt szerepe!
Mi is Őnök által vettük le, az elkészítését nem teljesen ismertük!
Tiszelettel: Henn Pál ( 8658)

Tóth Helga írta...

Sziasztok!

Én is zalai származású vagyok, csak már elkerültem otthonról, és nálunk, Dióskálban sem volt lakodalom cukorperec nélkül. Az asszonyok a mai napig sütik, és nagyon szépen be tudják vonni cukormázzal, úgy néznek ki a kis koronák, mint egy porcelántál. Dióskál Zalavárhoz és Karoshoz közeli kis falu.

Max írta...

Köszönjük. Legközelebb ha arra járok, rákérdezek. Jártam Dióskálban, voltam zsűrizni a Diós telepúlések találkozóján.

Tóth Helga írta...

Ha már így összejöttünk néhányak zalaiak, szeretném megkérdezni tőletek, hogy a gyöngyöskontyot ismeritek-e. Még sehol nem találtam róla információt, és akárkit megkérdeztem, senki nem ismerte. A szülőfalumban is alig maradt fenn néhány darab. Mamámnak van egy nagyon régi, lila, ilyen sapka szerű, fejtetőre kell rögzíteni hajcsattal. Rengeteg apró gyönggyel van díszítve. Nagyon érdekelne, hogy melyik falvakban volt még hagyománya.

Unknown írta...

Kóborné irta.
Cukorperecet, Veszprém megyében is sütötték. Nem volt olyan nagyobb ünnep, hogy nem lett volna az asztalon. Lakodalom menetbe is ezt dobálták a koszorúslányok. Drága nővérem nagyon jól tudta csinálni, olyan szépek voltak, hogy majd elrepültek. Csak azt sajnálom, hogy nem tanultam meg tőle. De megpróbálom, még a szülőfalúban élő ismerőseit felkeresni, és ha mód van rá megtanulni!

Zsumami56 írta...

Úgy tudom, Kiskomárom, Galmbok, Garabonc és környéke volt a helyszine ennek a népviseletnek. Zalakomárban a mai napig - hagyomanyőrzés keretében - készítenek ilyen "neccet", fejfedőt. Én is őrzök egy ilyen régi ruhadarabot.

Unknown írta...

Somogyi falumban Kéthelyen, sátoros lakodalmakban, gyerekkoromban..... Olyan íz amit már régóta nem éreztem, de keresem. Csak az idő szépiti meg? Ugye nem?😊

Halász Elemér írta...

Zalaszentgróton születtem. Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye volt a cukorperec, a másik pedig a képviselőfánk.
Mind a kettő elkészítésének mestere nagyanyám volt. Mamát hívták főzni egész Kisszentróton a 60-as években a lakodalmakba, mert ő tudta jól elkészíteni a cukorperecet.
A Zalai Hírlapban megjelent egy cikk 2021. január 13.-án, ahol a szentgróti művelődési ház munkatársai látogatták meg Csiszár Tibornét, hogy együtt készítsenek cukorperecet. https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/zalai-lakodalmas-cukorperec-hungarikumma-valhat-a-kedvelt-sutemeny-4933327/
A lányom Halász Veronoka is részt vett e rendezvényen, az egyik képen ahol a cukormáz felvitelét mutatja Csiszár Tiborné ballról a második.
Kóstoltam azt a perecet, amit itt készítettek, a mamáé kicsit roppanósabb és omlósabb volt annak idején, de az íze hasonlított arra, amit gyerekkoromban is tapasztaltam. Formára a mamáé szabályosabb volt, sima felületű, nem volt ennyire csipkés.


Névtelen írta...

Azt olvastam ,hogy az igazi csipkés. Èn még ugyan nem ettem még csak nem is láttam csak olvastam róla és kíváncsi lettem ,hogy van e valami jelentèse

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin