2010. január 15., péntek

Zabpelyhes-sárgarépás pulykafasirt torta

Zabpelyhes-sárgarépás pulyka fasírt, Zila formában. Ez volt a beküldött teszt sütésünk. Itt is az volt a szempont, hogy ne kelljenek hozzá extra alkatrészek, és az elkészítés is egyszerű legyen.





Töltelék: sajtmártás, a díszítés burgonyakrém. Ajánlom családi összejövetelekre, kártya partikhoz, vagy fogadásokra. A hús tetszés szerint variálható, érdemes kipróbálni.



Hozzávalók:

- 70 dkg 2x darált pulykahús
- 2 db tojás
- 15 dkg sárgarépa
- 6-7 ek finomra darált zabpehely
- 1 vöröshagyma
- 1 zsemle
- 2-3 ek tej
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors, provanszi fűszerkeverék, (szárított) petrezselyem zöldje, kömény és tárkony

Sajtmártás:

- 12 dkg vaj
- 4 ek liszt
- 20-25 dkg félkemény sajt
- 4-4,5 dl tej
- só, bors, provanszi fűszerkeverék, bazsalikom




Burgonyakrém (helyettesíthetjük burgonya pürével is):

- 25 dkg burgonya
- 1 tk (zöldcitromos) só, bors
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

A zsemlét apróra kockázom, és kevés tejjel megöntözöm. A répát, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra reszelem vagy darálom. A tojásokat összedolgozom a zabpehellyel, a zsemlekockával és a reszelt zöldségekkel. Sózom, borsozom és ízesítem, ha kell, az állagát is módosítom. Egy kicsit lágyabbra érdemes hagyni, mint a szokásos vagdaltakat, mert akkor könnyebb a formába beigazítani.




A formát alaposan kifújom a formaleválasztóval, egy 30 cm-es pizza sütő formába teszem,és bele terítem a húsos tölteléket. Egy spatula segítségével a mélyedésekbe igazgatom, majd a tetejéig feltöltöm a húsos keverékkel, és elsimítom. Én ennél a receptnél a forma tetejétől elhagytam kb. fél centit, mert így szépen meg tudott duzzadni a sült.




Hideg sütőben, 160 C-on, alsó sütésen sütöttem 30 percet, majd még 10 percre a felső fűtést is rákapcsoltam. A végén egy fogpiszkálóval, aminek a végét egyenesre vágtam, finoman a közepébe (mert ott nincs olyan rész, ami sérülhetne) bökve, ellenőrizem az állagát.




A sütőből kivéve azonnal megfordítom, a szilikont és a fémgyűrűt leválasztom és rácson hagyom kihűlni.




Amíg hűl, elkészítem a sajtmártást és a burgonya krémet.
A burgonyát megtisztítom, felkockázom és kevés sós vízben megfőzöm.
Ha megfőtt, leszűröm, és kihűtöm. Utána ízesítem, és a tojással habosra keverem, ha kell, egy kis olvasztott vajjal még hígítom. A sajtmártásnál és a burgonyánál is figyeljünk az állagára, hogy ki lehessen nyomni a habzsákkal.




A sajtmártáshoz a vajat habzásig hevítem, megszórom a liszttel, majd forró tejjel felöntve, krémesre keverem. Hozzáadom a reszelt sajtot, és alaposan homogenizálom.




A vagdalt torta mélyedéseit feltöltöm a sajtmártással, annak a tetejére egy kis reszelt sajtot teszek, a tetejét bedíszítem a burgonyakrémmel. Előmelegített grillezőben a tetejét megpirítom, (vagy egy gázégővel meggrillezem).
Tálalás előtt a közepébe lilahagyma lekvárt halmoztam.




A tányérra a torta szelet mellé, pirospaprikával megszórt burgonyakrémet, lencsesalátát és leveles tésztaropogóst kínáltam.

Jó étvágyat hozzá!

 Max

11 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csókolom, mint a mesékben! Hallatlan guszta lett már megint és mennyire finom :-)

Khm, étvágygerjesztő, ha szabad ilyet mondani :-) Mesteri!

Edit (Esc) írta...

Egy szelettel most megennek. Ha lehet a etgnapi melle.
Nagyon otletes vagy! Mig mindenki mas edesben gondolkozott, te bemutatsz egy teljesen mas oldalt.
Gratulalok!

Felhőlány írta...

Édes csodákhoz biztosan nem venném meg a formát, de amiket Te alkotsz benne! Fantasztikus! :))

egycsipet írta...

Max, ez is szuper ötlet, gratulálok!! :)

Chef Viki írta...

Arról nem beszélve, hogy egy klasszikusnak nevezhető magyaros finomság (fasírt) abszolúte modern felfogásban átdolgozva!

Nagy vagy :-)

Bisztrochef írta...

Max, ezt lehet szerinted a Zila forma nelkul is kesziteni?

Garffyka írta...

Ááááá, ez a fasírtok nonplusultrája, ráadásul embertelen olvasókínzás, harapnám a képernyőt, de hiába, így csak nyelek nagyokat és érdek nélkül ismételgetem, Max, zseni vagy!!!!!

Max írta...

Köszönöm szépen! Kínáltam Vendégünknek, annak is nagyon bejött, pedig előtte alaposan jól lakattuk:-)
MM: hogyne, nyugodtan csináld, nálunk ez sokszor készülő étek.

Gyöngyi írta...

Minden elismerésem a Tied, nagyon szépet (és gondolom finomat) alkottál! Csak gratulálni tudok a találékonysághoz, a kivitelezéshez, ami szintén pazar lett4

szepyke írta...

Eddig az első két pályamű nagyon tetszik. Mi lesz a harmadik?

Max írta...

Szia Szepy, ott a távolban:-)
Az az igazság, csak ez pályamű, a másik simán teszt, de jön a hűtőtt verzió is, természetesen parfé:-DD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin