2009. november 27., péntek

Gasztroajándék: Citromos/Lime-os só, VKF! XXX-ra (7.)

Citromos/Lime-os só

Használhatjuk szárnyasokhoz, halakhoz, ételízesítőként egy egyszerű omlettet is fel lehet vele dobni.
Készülhet még naranccsal és lime-al is. 




Hozzávalók:

15 dkg durva, kristályos tengeri só

1 (bio) citrom héja

1 ek citromlé

A citromot alaposan tisztítsuk meg, hámozzuk meg óvatosan, úgy hogy csak a sárga héját húzzuk le.
Késes aprítóba tegyük a forgácsokat és a kimért só mennyiség felét.




Daráljuk össze, majd adjuk hozzá a maradék sót is, így lesznek benne durvább darabok is. Keverjük hozzá a citromlét is.

Terítsük ki egy sütőpapírra, és szárítsuk ki teljesen. Jól záródó dobozban vagy simítózáras tasakban tároljuk.




Ha később szeretnénk elhasználni a héjat, akkor nyugodtan fagyasszuk le, és úgy fagyosan tegyük majd az aprítóba, csak ezt egy kicsit tovább kell szárítani.




Zöldcitromos verzió:

15 dkg durva, kristályos tengeri só

1 fagyasztott lime héj

A módszer ugyan az, a (fagyos) héjat a sóval összedarálom, majd alaposan kiszárítom. Ehhez nem tettem levet, mert az nem volt lefagyasztva, de így is rendkívül aromás lett.



Ezt szoktam tenni a Guacamole /gvakamole/ -ba is, vagy a szendvicskrémekbe.

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csók!

JOLI ZÖLDKOSARA írta...

A teához nap, mint nap több citrom levét kifacsarom, és régóta gondolkodom, hogy mi érdekeset lehetne csinálni a héjával?! Most már tudom, kössssz.

max írta...

Joli: hidd el nagyon fogod szeretni.

szepyke írta...

Woooooooooooow! Ez nagyon jóóóóóó!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin