2009. november 5., csütörtök

VKF! XXIX-re 3. rész: főételek és köretek

VKF! XXIX-re 3. rész

Főételek /második felvonás/ és a köretek:

Kedves Vendégeink, a szünetnek vége, kérem, oltsák el a cigarettákat, igyák ki az utolsó korty kávét, és foglaljanak helyet.




Az következő étel, amit Katakonyha készített nekünk, a Portugál húsgombócok, amit egy régi elfelejtett receptből alakított át. Annyira sikeres lett, hogy most már állandó szereplő lesz.




Kiskukta is beállt az „egyből többfélét” ételek készítői sorába, egy pompás Thai és magyaros halgolyó recepttel. Szívem csücske a halas ételek, főként, ha az olajat magába szívó panírt is ellehet róla hagyni. Ez biztos listás lesz nálam.




Lúdanyó is rákattant a golyókra, duplázott is. Az elsőben a most aktuális sütőtököt használta, így készítette a Sütőtökös-krumplis-kukoricadarás gombócokat.




De annyira tetszik a sütőtök, lett is belőle egy adag Libanoni gombóc (vega módra), bulgurral.






Mandy egy Hamis vadast készített, de igazi zsemlegombóccal. Megnyugtatásként, többen is elkövettek már hasonló „szentségtörést”.




A nagy sláger a Szilvás gombóc itt is megjelent, ezt Okostojás készítette, egy kis gyömbéres tunningal. A bejegyzés végére került egy kisebb link lista, a t3v módra készített gömbölyded dolgokról.





Ottist is inspirálta a 29. VKF! kiírása, készített Répás-burgonyás gombócok-at, és Puliszkagombócot snidlinges túróval. Mindkettő vega módra, és fincsi mártogatóssal.




Phzs egy praktikus szakácskönyvből merített ihletet, és választotta a Húsgombócok citromos-kapros mártásban receptjét.




Pocikabogi készített sósat és édeset is. Az édes a Gesztenyével töltött túró gombóc lett, a sós verzió pedig a Húsgombócok Pb kedvére.




Szamóca is egy vega módra készített Sült zöldséges puliszka gombócot postolt, nyakon öntve egy nagyon ínycsiklandozó mártással. Ha pontozni kellene a plusz „gombóc” képért plusz pontot adnék. J




Megint egy újonc, Thrini (Faluvégi kurta konyha), bemutatkozásként Májas pulyka gombócot készített.  Első fellépésnek nem is rossz. J




Trinity, akitől a stafétát kaptam, szintén a hosszabbításban gurította a Húsgombócokat fetasajttal töltve. Nem semmi elfekvő készletek lakozhatnak még a sublótban, majd segítünk pusztítani.




A baranyai konyhából hozott nekünk Tündér egy Élesztős gombócot (Hefeknödelt). Édes főétel, egy kis befőttel tálalva, nyami-nyami.




Vali a rántott sajtot gombócosította, de hogy ütős legyen a dolog, a köretet is gombócolta. Gombóc gombóccal, a gombócolós  VKF!-re.




Azt tudtam, hogy a vega ételkészítés is színes érdekes, de hogy falafelt répából és dióból, azt sosem gondolta volna. Így készült a diós sárgarépagolyók cékla-tzatzikivel Vegasztrománia módra. Az a gyönyörű lila mártogatós pedig már csak hab a tortán.




Vica (Gumimacik) a tojással töltött vagdaltat csavarta meg egy kicsit, ebből lett a Fürjtojással töltött csirkehúsos golyócskák. Hozzá egy fincsi burgonyasaláta, és kész is az ebéd.




És az utolsó főétel a sorban, de nem utolsó sorban. Zsuzsi (A Zsuzsi főz!) a vagdaltat ötvözte a szezonális zöldséggel, ebből lett a Sütőtökös sertéshús golyó. A keleties fűszerezés és a hozzá adott chili szósz tartalmas ételt sejtet.

Ha már főételek, nézzük milyen köretek gömbölyödtek.




Elsőnek Chef Viki Sörös krumpli gombócát kóstolhatjuk. Sokat gondolkoztam ez most főétel vagy köret, aztán rájöttem hogy finom (lehet).




Megint egy különleges nevű étel, a Canaderli. Chilii írásából kiderül, hogy ez a szalonnás gombóc kiválóan kíséri, mondjuk a vaddisznó pörköltet.




Nokedli ráadásként megosztja velünk, Ő hogyan készíti a Zsemlegombócokat.




Thyss (Thiss in.) a Speckknödelt a tiroli szalonnás gombócot mutatja be, némi autentikus „görgetéssel” és a számomra is új édes knödeleket is felsorolja.




Lassan a végére érünk, de előtte még itt van Tündér Kelt gombóca (Gegangene Knödel). A hozzá tálalt Savanyú mártás is izgalmasnak tűnik, biztosan ki fogom próbálni.




És akkor az utolsó köretünket Vörösvár (Vörösvár is főz..) készítette. Gancagombóc almával sült csirkemellcsíkokkal. Ahhoz képest, hogy igazából nevezni sem akart, nagyon finom falatokkal lepett meg minket.

Nos végére értünk a főételeknek és köreteknek, legyen megint egy kis szünet és jöhetnek a desszertek.
Nem akarom előre lelőni a poént, de abból is lesz bőven.

3 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Jó játék volt, köszönjük szépen.

Kiskukta írta...

Köszönöm a témát és az összefoglalót! Irdatlan nagy meló lehet!!!
Örülök, hogy megtetszettek a halgolyóim:)

Cukroskata írta...

Jó téma volt, és remek összefoglaló. Köszi Max :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin