Még a nyáron történt meg, hogy Jancsibácsival boncolgattuk a főzés közben lejátszódó vegyi folyamatokat. Akkor mesélte hogy is készítik a bajor perecet, kiflit. Már akkor megfogadtam magamnak, elkészítem, de aztán valahogy csak elmaradt.
Amikor megláttam Lauránál a receptet, minden eszembe jutott,a beszélgetés, és a folyamat egyszerűsége.
El is készítettem:
Panini (Laugenbrot, Lúgos kenyérke)
16-17 zsemléhez:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kk. cukor
3 dkg vaj
1 kk. só
A főzéséhez:
4 tk só
12 kk. (kb. 4 dkg) szódabikarbóna
A tészta alkotó elemeiből egy rugalmas tésztát dagasztok, 5 dkg-os darabokra vágom, formázom, és langyos helyen kelesztem.
A vízben elkeverem a sót és a szódabikarbónát, felforralom. A tésztákat (max. 5 db-ot) a forrásban lévő vízbe teszek, és 30 másodpercet főzöm. Szűrőkanállal, a sütőpapírral bélelt tepsire szedem.
Éles késsel (tapétavágó sniccer) bevágom, kristályos sóval dekorálom, és az előmelegített sütőben 220 C-on, 20-22 perc alatt megsütöm.
Só helyett dekorálható mákkal, szezámmal vagy őrölt dióval.
*Recipe by Richard Ploner, Jancsibácsi & Laura Adamache*
7 megjegyzés:
Nagyon tetszik. Szeretem a perecet, biztos ez is izlene.
Én meg köszönöm!!
A gombaleveshez?
Állati jól néznek ki... Ahogy ott úszkálnak a vízben, aztán ropogósra sülve... Gyilkos :-)
Gömbölyű perec :-)
A lúgban való előfőzésnek is megbeszéltétek a magyarázatát? Nagyon érdekelne.
Én is egy német kenyeres könyvben találtam a lúgos kifli receptjét és nagyon meglepődtem, hogy a szódabikarbónától lesz "lúgos". Az enyém nem lett olyan puha másnap, mint a bolti szokott lenni.A tiéd milyen másnaposan,
Daisy: nem tudom mert aznap elfogyott, ma újra készítettem, holnap meglátom, de azt gondolom a főzés miatt jobban megszikkad.
Richard Ploner írt egy könyvet (Brot aus Südtirol), nem az volt?
Kristiane Müller-Urban
Házi kenyerek és péksütemények
Ebből volt a receptem.
Telis tele van jó receptekkel a vargányás-mogyorós kenyértől a francia brióson át a currys zsemle, az angol zsemle/ scones/ és a lúgos péksütemények.Édes, sós, fehér és fekete kenyerek.
Jacqueline Bellafontaine: 100 újabb recept kenyérsütőgépekhez
Tanuló kenyérsütőknek ajánlható, sok képpel készült.
Bártfai Laci bácsi: Házi kenyerek és pksütemények
Na, ebben minden benne van, amire kíváncsi lehet egy kenyérsütő blogger.
Megjegyzés küldése