2009. november 1., vasárnap

Szexi túrógombóc dulche de leche-vel (VKF! XXIX/2)

Miért szexi egy túrógombóc?

Mert meztelen. Nincs rajta pirított morzsa kabát, hanem tetszőleges öntettel van leöntve, tálalva.
A másik amitől eltér a hagyományos túrógombóctól, hogy gőzőlve készült. Ha már egyszer forr a víz a párolóbetét alatt...
Párolás:

Így a tápanyagoknak csak kb. 15%-a veszett el, szemben a főzésnél számolható, kb. 40-50%-os veszteséggel.






Hozzávalók (5 kellemes méretű gombóchoz):

25 dkg túró

1 tojás

1 ek vaníliás cukor

1-2 ek búzadara

1-2 ek liszt

csipet só,

ízesítéséhez: reszelt citromhéj, mazsola, narancs vagy citromhéj kocka.....

Öntetnek: porcukros tejföl, erdei gyümölcs öntet vagy egy kis dulche de leche (karamell szósz)





A túrót villával összetöröm, és hozzáadom a kicsit felvert tojást és a cukrot. Kikeverem, majd a liszttel és a darával szilárdítom. Ha kemény lenne a túró, akkor egy kis tejföllel lazíthatjuk.





A pároló betétbe terítek egy alufóliát, azt leolajzom, és vizes kézzel erre gombócokat formázok. Ebből a mennyiségű túróból 5-6 gomboc jön ki.





Forrásban lévő, gyöngyöző víz felett 25-30 perc alatt készre párolom. Ha nincs pároló betétünk, készíthetjük egy a lábosba illő tálban, vagy egy ún. fritukosárban is.





Langyosan tálalom, a kiválasztott szósszal meglocsolva. Érdemes a túró-karamell kombót kipróbálni, nagyon finom.

Jó étvágyat hozzá!


5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Dulce de leche.

Edit (Esc) írta...

Johet akarmilyen szosszal, meg ha lec(h)e akkor is. Az ize a fontos.

Max írta...

Gbsz-nek igaza van, javítottam, az eredeti postban még jól írtam.

Esc: dobom, nyisd az ablakot:-)))

Chef Viki írta...

Karamelleset kérek én is :-)

me írta...

Nagyon jól néznek ki a gombócok, Izé üzeni kér ő is néhányt :)

Mesi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin