Miért szexi egy túrógombóc?
Mert meztelen. Nincs rajta pirított morzsa kabát, hanem tetszőleges öntettel van leöntve, tálalva.
A másik amitől eltér a hagyományos túrógombóctól, hogy gőzőlve készült. Ha már egyszer forr a víz a párolóbetét alatt...
Párolás:
Így a tápanyagoknak csak kb. 15%-a veszett el, szemben a főzésnél számolható, kb. 40-50%-os veszteséggel.
Hozzávalók (5 kellemes méretű gombóchoz):
25 dkg túró
1 tojás
1 ek vaníliás cukor
1-2 ek búzadara
1-2 ek liszt
csipet só,
ízesítéséhez: reszelt citromhéj, mazsola, narancs vagy citromhéj kocka.....
Öntetnek: porcukros tejföl, erdei gyümölcs öntet vagy egy kis dulche de leche (karamell szósz)
A túrót villával összetöröm, és hozzáadom a kicsit felvert tojást és a cukrot. Kikeverem, majd a liszttel és a darával szilárdítom. Ha kemény lenne a túró, akkor egy kis tejföllel lazíthatjuk.
A pároló betétbe terítek egy alufóliát, azt leolajzom, és vizes kézzel erre gombócokat formázok. Ebből a mennyiségű túróból 5-6 gomboc jön ki.
Forrásban lévő, gyöngyöző víz felett 25-30 perc alatt készre párolom. Ha nincs pároló betétünk, készíthetjük egy a lábosba illő tálban, vagy egy ún. fritukosárban is.
Langyosan tálalom, a kiválasztott szósszal meglocsolva. Érdemes a túró-karamell kombót kipróbálni, nagyon finom.
Jó étvágyat hozzá!
5 megjegyzés:
Dulce de leche.
Johet akarmilyen szosszal, meg ha lec(h)e akkor is. Az ize a fontos.
Gbsz-nek igaza van, javítottam, az eredeti postban még jól írtam.
Esc: dobom, nyisd az ablakot:-)))
Karamelleset kérek én is :-)
Nagyon jól néznek ki a gombócok, Izé üzeni kér ő is néhányt :)
Mesi
Megjegyzés küldése