2009. november 15., vasárnap

Paprikás krumpli cserép/római tálban

Paprikás krumpli cserép vagy római tálban:

Amit más megfőzött, azt megfőzheted Te is. (Paul Lopkovics, 2009)




Amikor megláttam Chef Vikinél ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Olvastam, és már tudtam is milyen irányba szeretném módosítani. A paprikás mártás részét mindenképpen szerettem volna megbolondítani, és egy kicsit hoszabb lére ereszteni. Lássuk hogy is gondoltam:

Hozzávalók:

1 kg burgonya

2-3 nagy fej vöröshagyma

1 tv paprika

1 paradicsom

1 szál lecsókolbász

1-1  tk piros arany és gulyáskrém

1 ek zakuszka (lehet helyette ajvar vagy paprika krém)

1 nagy pohár (450 g-os) tejföl

Só, bors, olaj, fűszerpaprika

Első fontos lépés: a cserép/római tálat beáztatom legalább fél órára.




A hagymát kis kockákra vágom, és egy kis olajon szép üvegesre dinsztelem. A paprikát kicsumázom, és a paradicsommal együtt felkockázom, majd a hagymához adom. Egy kicsit lepirítom együtt, majd lehúzom a tűzről és meghintem pirospaprikával. Átkeverem, sózom, borsozom, és felöntöm annyi hideg vízzel, ami nem lepi el. Lassú tűzön felforralom, és gyöngyöztetem, közben hozzáadom a paprika krémeket.
Ez idő alatt megpucolom a burgonyát, felkockázom, és addig vízben tartom. A kolbászt félbe vágom hosszában, és úgy szeletelem fel.
Pár perc főzés után elzárom az energiát, és belekeverem a tejföl felét.




A tálat lecsepegtetem, egy kis olajjal kikenem, vagy kispriccelem. A burgonyát elterítem az aljában, nem baj, ha egy kis víz is kerül vele a tálba. Erre ráterítem a tejfölös lecsóra emlékeztető ragut, arra pedig szépen elterítem a kolbászt. Végül a maradék tejfölt elkenem a tetején.




A tetejét ráteszem, és hideg sütőben 50-60 percet sütöm így, majd leveszem a tetőt és a nélkül sütöm még 25-30 percet. Ha nagyon égetné a sütő, akkor tegyük vissza rá a tetőt, de a 80 perc mindenképpen kell neki, hogy a burgonya átpárolódjon.





Puha fehér kenyérrel és házi savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

A deli csirket elloptam, a sajtlevest elloptam... ezt is lopnam, de mar nincs a savanyusagbol :)

Chef Viki írta...

Így születnek a híres mondatok :-))) Kiváló!

Ezt idézgetni fogják még 100 év múlva is :-))))

Jaj, az a házi savanyúság...

max írta...

Savanyúság: örülök ha ízlett, van lehetőség a reprodukálásra!

Én meg csak azt sóhajtozom, hogy az a zakuszka!

Az utolsó kanálkát elrejtettem ebben, hogy tényleg autentikus CV recept legyen:-))

Edit (Esc) írta...

A reprodukalas megkezdodott. kaptam hozza apro uborkat, hagymat es fokhagymat. Es a recept szerint kell meg probalkozzak...

A zakuszka igazi CV? Ja, Lopkovics :)

max írta...

Nem ez igazán eredeti CV, kaptuk amikor itt voltak, de sajnos elfogyott.

Chef Viki írta...

:-)

Ennek nagyon örülök! Köszönöm, pont kellett a lelkemnek!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin