2009. november 1., vasárnap

Gőzölt édes zsemle (VKF! XXIX/1)


Igen a VKF! házigazdának is illik elkészíteni valami olyat ami illik az aktuális kiíráshoz.

Legyen ez egy édes gőzölt zsemle, némi keleties ihletéssel. Nem sütve, hanem gőzőlve.

Gőzölhetünk mindenféle tésztát, én egy a buktára hasonlító tésztával készítettem.





Hozzávalók, 8 db-hoz (minden alkatrész szobahőmérsékletű):

2,5 dkg élesztő

2-3 tk cukor

1,5 dl tej

1 tojás sárgája

30 dkg liszt

1 csipet só





Az élesztőt szétmorzsolom és megszórom egy kis cukorral, és megfolyósítom. Hozzáadom a tejet, a tojást, a szitált lisztet és a sót.
Megdagasztom és lefedve kelesztem 1 órát. (Készíthető hidegen kelesztéssel, akkor hideg alapanyagokból készítem, és éjszakára a hűtőbe teszem.)





Egy olyan edényben, aminek van pároló(lyukas) betétje, vizet melegítek. A tésztát átdagasztom, és nyolc egyenlő részre osztom. Gombóc alakúra formázom.



A pároló betétet kibélelem egy alufóliával, és azt megolajozom (hiába nincs banán levelem).





A forrásban lévő víz ölé rakom, és 20-25 perc alatt megpárolom. Kiszedem hogy lecsepjen róla a pára.

Tipp&trükk:
ha egy kis tányérat belefordítunk egy mély tányérba, és arra tesszük a gombócokat, akkor úgy tudnak lecsepegni, hogy nem áznak el.



Készíthető sós verzióban is. Ezt az édes kivitelt én most izabella szőlőből főzött lekvárral tálaltam.




Az inspiráció innen származik, köszönet érte.


Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Milyen allaga lett? Mint a zsemle? Ez meztelene zsemle :)

nokedli írta...

ezeréve nem ettem gözgombócot. most reggelire de jó lenne egy;-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin