2009. november 9., hétfő

Déli csirke, fél kettőkor

Déli módra készítet rántott csirke:

Ez a recept egy New Orleans-i recept gyűjteményből/szakács könyvből származik. A soul-food stílusban készített étel a szülővárosában is megosztja a vendégeket és a szakácsokat is. Ezen a vidéken a kreol (cajun) ízek keverednek a tex-mex fűszerességével és a soul-food tejes- tojásos pácolásával.
Amit én készítettem, az a soul-food jellegzetességeit hordozza magában. Egy olyan rántott hús, ami csak tejben és tojásban van megáztatva, utána lisztben összerázva és forró olajban kisütve. Ez a „panír”, miután nincs benne zsemlemorzsa, így nem viselkedik itatósként, nem szívja annyira az olajat.




Pár fontos részlet még így az elején:

A húst érdemes előtte való este a só és fűszerkeverékkel bevonni, és úgy érlelni egy éjszakát.

Az eredeti receptben durvára őrölt kukorica és búzaliszt keveréket használnak, ezt kiválthatjuk a sima liszt, kukoricaliszt és rétes liszt keverékével, ettől lesz majd jó ropogós a panír.

A comboknál mindenképpen vágjuk be a húst, hogy könnyebben átsüljön. Készíthetjük csirkemellből is, de annál fenn áll a kiszáradás veszélye.

És akkor következzék a recept:

8 db csirke felső comb

2 dl zsíros tej (3,5%-os)

2 dl víz

1 tojás

Só, bors és mexikói fűszerkeverék az érleléshez

10 dkg sima liszt

10 dkg rétes liszt

10 dkg kukoricaliszt

A combokat megmosom, leszárítom, és egy tálba helyezem. Finoman megsózom, borsozom és fűszerezem. Ha nincs mexikói fűszerkeverékünk, akkor szórjuk, megy egy kis köménnyel, oregánóval és fűszerpaprikával.
Tegyük egy éjszakára hideg helyre érlelődni.




Sütéshez hevítsünk olajat egy serpenyőben, kb. annyit hogy legalább félig lepje el a húst. Sajnos a végén ettől az olajtól el kell búcsúznunk, mert a lehulló liszt megég benne, ezért érdemes minél kisebb serpenyőt használni.




A tojást kikeverjük a tejjel és a vízzel, a liszteket pedig összekeverjük és bele tesszük egy zacskóba, én most a kiürült lisztes zacskót használtam erre, de tökéletes egy vastagabb nejlon tasak is.
 A húst beleforgatjuk a tojásos-tejbe, majd a lisztes zacskóba tesszük, és alaposan összerázzuk. Így csak annyi liszt fog ráragadni, amennyi befedi. Alaposan lerázzuk róla a felesleget és a közepesen meleg olajba tesszük. Szép pirosra sütjük, kivesszük, és egy papírtörlővel leitatjuk róla a felesleget.




Sült burgonyával tálaljuk, de adhatunk hozzá egy kis fűszeres tejfölt is.




 Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mennyire jó! Szívesen megkóstolnám ezt a verziót!

Egy inverz rántott hús :-)

Névtelen írta...

Remekűl hangzik, biztosan kipróbálom, "natúr" krumplipürével.
Köszönöm!
Zsu

trinity írta...

Nálunk a mell marad-nem eszik meg a combot, hiába próbálom, a végén rám marad:(
Pedig finom!

Garffyka írta...

Nagyon tetszik a post címe is, az újfajta panírozásról nem is beszélve, nagyon ötletes. És újra van Te-féle mexikói fűszerkeverékem, sikerült készítenem a tanácsaid alapján! :)

Névtelen írta...

Finom volt ma ebedre eme fogas, koszonet a sok jo otletert. Karib

Max írta...

Karib!

Örülök hogy teteszett!

Készítesz valamit a VKF!-re?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin