2009. november 27., péntek

Gasztroajándék: Gyömbéres-chillis ecet, VKF! XXX-re (6.)

Következzen MJ második receptje, egy fűszeres ecet:


Erős gyömbéres ecet:


Hozzávalók:  


1l  almaecet
               

50 gr friss gyömbér

4 piros chili


4 szál citromfű (ázsiai boltokban kapható)
              
Almaecetet egyszer felfőzzük, de nem forraljuk, majd kb. 40 fokra hűteni.  Gyömbért pucoljuk meg és vékony csíkokra vagy szeletekre vágjuk. A chilinek a szárat kicsit levágjuk, a citromfüvet hosszában félbevágjuk.

Egy megfelelő méretű, sterilizált üvegbe tesszük, majd az ecettel felöntjük, és jól lezárjuk.

Hűvös, sötét helyen tárolva, kb. 6 hónapig áll el.

Ha nem tudunk citromfüvet beszerezni, akkor készítsük zöldcitrom héjából. Alaposan tisztítsuk meg a lime-t, hámozzuk le a zöld héját, és azt vágjuk 1,5-2 cm-es csíkokra, és az ecetbe akkor tegyük bele, mikor hűtjük vissza.

Ha nem szeretjük az erőset, tegyünk bele szárított fűszerpaprikát (csöveset), vagy ehhez az íz világhoz illik a fokhagyma is.

A kész ecetet használhatjuk pácolásra, keleti stílusú tésztaételekhez, salátákhoz, mártások ízesítésére.


Keressünk hozzá egy szép üveget, vagy többet és abban adjuk át.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin