Mandulás piskóta, mandula krémmel
A klasszikus piskótatészta átalakítva mandula lisztes verzióra, benne egy a „Holland puding” (by Jó kaja.hu) alapjain nyugvó, főzött mandula krémmel.
A képen látható tortában két piskóta van, tehát ez a mennyiség erre vonatkozik. Természetesen a mennyiség osztható.
12 db tojás
12 ek őrölt mandula
4 ek liszt
1 cs sütőpor
4 ek kukoricakeményítő
12 ek cukor
2 ml, színtelen mandula aroma (elhagyható)
Só
Két részletben süssük meg a piskótákat.
Hat evőkanál mandulát őröljük porrá, adjunk hozzá két evőkanál lisztet, a sütőpor felét, és két evőkanál keményítőt. Ezt alaposan keverjük össze.
Válasszunk szét 6 tojást, és a fehérjét, és egy csipet sóval kezdjük el felverni. Amikor keményedik, akkor kanalanként adjunk hozzá 6 evőkanál cukrot, és csepegtessük bele az aroma felét.
Adjuk hozzá a 6 tojássárgáját, de egyenként, megvárva hogy elkeveredjen. A lisztes keveréket óvatosan, két vagy három részletben, egy spatulával keverjük bele.
Egy mélyebb tepsit béleljünk ki alufóliával, spricceljük be vízzel. Ebbe simítsuk bele a tésztát, és előmelegített sütőben, 160 C-on, süssük szép pirosra. Tűpróbával ellenőrizzük a tésztát!
Az alufólia segítségével vegyük ki a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy süssük meg a másik tésztát is, a fennmaradó alapanyagokból.
Mandula krém:
8 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
6 ek burgonyakeményítő
12-15 dkg őrölt mandula
Pár csepp színtelen mandula aroma.
A cukrot, a keményítőt, az aromát és a mandulát keverjük ki pár kanál hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről, és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős cukorhoz.
Állandó keverés mellet, kis energián forraljuk fel, majd pár percet, keverve főzzük össze.
Néha keverjük át, és így hagyjuk kihűlni, besűrűsödni.
A készre sütött lapokat egy éles késsel, torta fűrésszel vagy egy cérnával vágjuk el félbe, így a két alapból lesz összesen 4 lapunk.
Osszuk a krémet három részre, és kenjük meg a lapokat, és állítsuk össze a tortát.
Bevonhatjuk marcipán masszával, de hagyhatjuk simán is.
Jó étvágyat hozzá!
7 megjegyzés:
Tortafűrész! Öcsém! :-) Én cérnázok :-)
Ez a torta... Beneveznék egy szeletre, ha nem tudnám, hogy ez már bizony múlt idő! Vagy csak a krémes tálba belenyalikálni...
Cérnával tényleg el lehet vágni? Én még nem próbáltam sose, mert számomra hihetetlen, hogy a cérnával szét tudnám vágni.
A tortát viszont én is szívesen megkóstoltam volna! :)
Mar nem is merek kerni egy szelettel, mert utanna csenget a postas... :DDDD
Kedves Névtelen, válaszolhatok? Én említettem a cérnát. Igen, lehet. Jó erős cérnával. Mindkét mutatóujjadra tekered néhányszor, olyan hosszúra hagyva, ami átéri a sütit. Pl. 22 cm-es tortaformánál egy kb. 30 cm hosszú cérnával már lehet ügyeskedni. Érdemes késsel picit megvágni a tésztát, épp csak bevágni, utána vízszintesen fűrészelő mozdulatokkal simán el lehet vágni. Egyenesen!
Bocs Max, ugye nem haragszol? A válaszért.
Edit, felettébb gyanús vagy azzal a postással :-DDD
Halkan merem csak bevallani, hogy nekem három tortafűrészem van...
Nem mind én vettem... Csak kettőt merek magamra vállalni...:)
CV! semmigond, érezd magad otthol, csak a lábadat ne rakd fel az asztalra kérlek!
Esc: igazi drakuuncsi!!!
Szepy: azt hittem hogy csak én vettem, de örülök hogy velem vagy! (ebben is:-)))
Megjegyzés küldése