2009. november 18., szerda

Mandula torta, főzött mandula krémmel

Mandulás piskóta, mandula krémmel

A klasszikus piskótatészta átalakítva mandula lisztes verzióra, benne egy a „Holland puding” (by Jó kaja.hu) alapjain nyugvó, főzött mandula krémmel.




A képen látható tortában két piskóta van, tehát ez a mennyiség erre vonatkozik. Természetesen a mennyiség osztható.

12 db tojás

12 ek őrölt mandula

4 ek liszt

1 cs sütőpor

4 ek kukoricakeményítő

12 ek cukor

2 ml, színtelen mandula aroma (elhagyható)



Két részletben süssük meg a piskótákat.

Hat evőkanál mandulát őröljük porrá, adjunk hozzá két evőkanál lisztet, a sütőpor felét, és két evőkanál keményítőt. Ezt alaposan keverjük össze.

Válasszunk szét 6 tojást, és a fehérjét, és egy csipet sóval kezdjük el felverni. Amikor keményedik, akkor kanalanként adjunk hozzá 6 evőkanál cukrot, és csepegtessük bele az aroma felét.
Adjuk hozzá a 6 tojássárgáját, de egyenként, megvárva hogy elkeveredjen. A lisztes keveréket óvatosan, két vagy három részletben, egy spatulával keverjük bele.
 Egy mélyebb tepsit béleljünk ki alufóliával, spricceljük be vízzel. Ebbe simítsuk bele a tésztát, és előmelegített sütőben, 160 C-on, süssük szép pirosra. Tűpróbával ellenőrizzük a tésztát!
Az alufólia segítségével vegyük ki a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni.




 Ugyanígy süssük meg a másik tésztát is, a fennmaradó alapanyagokból.

Mandula krém:

1 l zsíros (3,5%-os) tej

8 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

6 ek burgonyakeményítő

12-15 dkg őrölt mandula
Pár csepp színtelen mandula aroma.

A cukrot, a keményítőt, az aromát és a mandulát keverjük ki pár kanál hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről, és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a keményítős cukorhoz.
Állandó keverés mellet, kis energián forraljuk fel, majd pár percet, keverve főzzük össze.

Néha keverjük át, és így hagyjuk kihűlni, besűrűsödni.




A készre sütött lapokat egy éles késsel, torta fűrésszel vagy egy cérnával vágjuk el félbe, így a két alapból lesz összesen 4 lapunk.




Osszuk a krémet három részre, és kenjük meg a lapokat, és állítsuk össze a tortát.

Bevonhatjuk marcipán masszával, de hagyhatjuk simán is.




Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Tortafűrész! Öcsém! :-) Én cérnázok :-)

Ez a torta... Beneveznék egy szeletre, ha nem tudnám, hogy ez már bizony múlt idő! Vagy csak a krémes tálba belenyalikálni...

Névtelen írta...

Cérnával tényleg el lehet vágni? Én még nem próbáltam sose, mert számomra hihetetlen, hogy a cérnával szét tudnám vágni.
A tortát viszont én is szívesen megkóstoltam volna! :)

Edit (Esc) írta...

Mar nem is merek kerni egy szelettel, mert utanna csenget a postas... :DDDD

Chef Viki írta...

Kedves Névtelen, válaszolhatok? Én említettem a cérnát. Igen, lehet. Jó erős cérnával. Mindkét mutatóujjadra tekered néhányszor, olyan hosszúra hagyva, ami átéri a sütit. Pl. 22 cm-es tortaformánál egy kb. 30 cm hosszú cérnával már lehet ügyeskedni. Érdemes késsel picit megvágni a tésztát, épp csak bevágni, utána vízszintesen fűrészelő mozdulatokkal simán el lehet vágni. Egyenesen!

Bocs Max, ugye nem haragszol? A válaszért.

Chef Viki írta...

Edit, felettébb gyanús vagy azzal a postással :-DDD

szepyke írta...

Halkan merem csak bevallani, hogy nekem három tortafűrészem van...
Nem mind én vettem... Csak kettőt merek magamra vállalni...:)

max írta...

CV! semmigond, érezd magad otthol, csak a lábadat ne rakd fel az asztalra kérlek!

Esc: igazi drakuuncsi!!!

Szepy: azt hittem hogy csak én vettem, de örülök hogy velem vagy! (ebben is:-)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin