2009. november 28., szombat

Gasztroajándék: Csodás fűszeres bor, VKF! 30-ra (8.)

Azt a lehetőséget kaptam Fedittől, hogy most is közzé tehetema VKF! XXX-ra készített receptjét. Még mindig nem hajlandó a nyilvánosság színe elé lépni, így én lettem a megbízott.


Forralt bor

Biztosan mindenkinek van egy jól bevált receptje, különféle fűszerekkel, akár gyümölcsökkel. Legelőször i.sz. 1. században élt Apicius mesterszakács írta le a „De Re Coquinaria” nevű szakácskönyvében a „fűszeres bor” receptjét. A dolog érdekessége az, hogy nem forrón itták, hanem langyosan, vagy hidegen.
Idézet a könyvből:


Csodás fűszeres bor.
A következőképp készítsd: önts rézedénybe 2 sextarius bort, majd 15 font mézet. A bort a mézben főzd, s állandó kevergetés mellett lassú tűzön száraz fával hevítsd. Ha forrni kezdene, [hideg] borral locsolgasd, vagy vedd le a tűzről, hogy visszahúzódjék. Ha kihűlt, tedd vissza a tűzre. Ezt kétszer-háromszor ismételd meg. Végül vedd le a tűzről, s másnap szedd le a habját. Ezután a következő fűszerkeveréket add hozzá: 4 uncia bors, 3 scripulum őrölt mézga, 1–1 marék babérlevél és sáfrány, 5 pirított datolyamag, az 5 szem datolya borban megpuhult húsa (melyeket korábban megfelelő minőségű és mennyiségű borban áztattál, hogy ne túl tömény fűszerkeveréket kapj). Mikor mindezzel elkészültél, önts az egészre 18 sextarius könnyű bort. Végül [ha túl keserű], adj hozzá faszenet.

Sextarius = 0,546 l
Scripulum = 1/24 font = 1,137 g.
Uncia = 27,288 g

De most jöjjön a hazai:


1,5 liter jó minőségű száraz bor (lehet fehér vagy vörös)
1/2 liter narancslé
10 dkg cukor (vagy ennek megfelelő méz)
4-5 szegfűszeg
fahéjrúd

csillagánizs

A cukrot a borral együtt melegítjük. Vigyázat nem szabad forralni, mert „elszáll” belőle az alkohol! Mikor a cukor elolvadt hozzáadjuk a fűszereket, majd tovább főzzük pár percet. Leoltjuk a tüzet és hozzáadjuk a narancslevet. Lefedve hagyjuk pihenni 10 percet. Leszűrjük és üvegekbe töltsük. Kis zacskókba (lehetőleg átlátszóba) fahéjdarabkákat és csillagánizst rakunk, majd odakötjük az üveg szájához. A felmelegítés módjáról használati utasítást is írhatunk hozzá! Ez így magában fogyasztható, a fahéj és az ánizs az ajándéktasakban inkább dekoratív szerepet tölt be, bár melegítésnél hozzá lehet adni a forralt borhoz, ízlés szerint.

Az irodalmi kutatásban és szerkesztésben nagy szerepe volt P(a)ulának és Paulinának, köszönöm Nekik!!

1 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

:)
De hol a pottyos bogre?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin