2009. november 24., kedd

Olvasói receptek: Hirtelen sült tofu zöldségekkel

Jó érzés a Gasztrobloggernek, ha visszajelzést kap. Elmondják mit főztek, változtattak rajta, és hogyan sikerült. Ennél egy fokkal jobb dolog, ha megtisztelnek azzal, hogy elküldik egy saját receptjüket.

Ezt a vega ételt Karib küldte, a XXIX. VKF!-en ismerkedtünk össze, és azóta tartjuk a kapcsolatot.




Hirtelen sült tofu zöldségekkel:

 
Hozzávalók 4 fő részére:
 
50 dkg szilárd állagú tofu (krémes vagy selymes tofu nem jó)
4+3 ek. szójaszósz
1+1 ek. rizsborecet
1 ek. + 1 tk. Worcestershire-szósz
őrölt fekete bors
1,5+1 ek. sherry
2-3 ek. szezámmagolaj
fel citrom, vagy ha van, lime leve
1 tk. cukor
2+2 gerezd fokhagyma


Egy csipetnyi reszelt gyömbér

fél chili paprika apróra vágva
néhány tk. nem túl apróra vágott koriander a tálaláshoz, de el is maradhat
8-10 szál újhagyma
fel sárgarépa
10 dkg fehérkáposzta
egy kisebb zöldpaprika (nem a sötét)
 
Előző este, vagy legálabb 2-3 órával az étel elkészítése előtt a tofut 1,5x1,5 cm-es kockákra vágjuk es belehelyezzük a következő keverékbe: 4 ek. szójaszósz, 1 ek. rizsborecet, 1 ek. Worcestershire-szósz, 1,5 ek. sherry, 2 gerezd fokhagyma lereszelve. Néhányszor megkeverjük, hogy a kockák jól átvegyék az ízeket. 








Sütés előtt egy wokban vagy mely serpenyőben felforrósítjuk az olajat es az enyhen lecsöpögtetett, de nem leitatott tofut beledobjuk. Erős tűzön sűrűn keverve pirítjuk kb. 5-7 percig. Hozzátesszük a maradék reszelt fokhagymát, a nagyon vékony, hosszú csíkokra vágott sárgarépát, káposztát, újhagymát es paprikát. Mindezt együtt pirítjuk további 2-3 percig. Ekkor megöntözzük a maradék sherry-vel s megpróbáljuk meggyújtani es flambírozni (jó ízt ad neki), de ha nem sikerül, nem baj. 







Rögtön hozzáadjuk a maradék szójaszószt, rizsborecetet, borsot, gyömbért, Worcestershire-szoszt, cukrot es fel vagy 1 percig forrósítjuk, az utolsó néhány másodpercben beledobjuk a chilit, meglocsoljuk a citrom (vagy lime) levével es elzárjuk. Forrón tálaljuk korianderrel megszórva, vagy a nélkül. Egyszerű párolt vagy kínai jellegű tojásos sült rizs jól illik, hozza. Az ecet, szójaszósz es chili mennyisége ízlésnek megfelelően csökkenthető illetve növelhető.

Jó étvágyat hozzá!

Karib & Max


Köszönöm!!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hiába, ez már a nagyság kérem! A nagyság :-)

Drakulálok :-))) Szívből.

Névtelen írta...

Koszonet a recept kozleseert es az ekezetek potlasaert is. Nekem sajnos nincsenek meg meg a magyar ekezetek a gepemen. Udvozlettel: Karib

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin