2008. március 27., csütörtök

Az aszpartam-(édes )mérgezés (UPDATE!)

Szolgálati közlemény:


Levélként kaptam, gondoltam közszemlére teszem.
Hangsúlyozom, nem én írtam, úgy kaptam, így az igazság tartalmát sem tudom igazolni!

Ime a levél:

"Az aszpartam-(édes )mérgezés :

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok . Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel.
Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig?
A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari égek húzzák a nagy hasznot belőle.
És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar . .
Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz?
Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek?

A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok , a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni . A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket. És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban. Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .


Az aszpartam néhány mellékhatása :
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki. "

Max kommentje: idáig a levél, érdekes dolgok vannak leírva, de tényleg nem tudok hozzá szólni (vagy nem is akarok?)

UPDATE:

Ime a kommentekből két link (érdekes, de most már tényleg nehéz az igazságot megtalálni):

http://index.hu/tech/hoax/2006/05/03/lassan_gyilkol_az_aszpartam/

http://www.urbanlegends.hu/2004/09/03/aszpartam-a-foldre-szallt-ordog/

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://index.hu/tech/hoax/2006/05/03/lassan_gyilkol_az_aszpartam/

( egyébként én fizikailag rosszul vagyok az édesítőszertől, sosem néztem utána miért, de ha lehet, kerülöm. viszont a cikk mellett vagy ellen nem akarok állást foglalni én sem. )

Névtelen írta...

Én meg adom a másik linket:
http://www.urbanlegends.hu/2004/09/03/aszpartam-a-foldre-szallt-ordog/

Névtelen írta...

Én viszont -sajnos vagy nem, nehéz eldönteni-de elhiszem a cikk valóságtartalmát,igaz, nem először olvasok erről.
Cáfolhatatlan tény, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete a gyógyszeripar. Ja, és humanitást ,meg ehhez hasonló naivitásokat ne keressetek ezzel kapcsolatban....
Lilian

Névtelen írta...

Én kerülök minden mesterségeset, de ha cukor és mesterséges édesitőszer közül kne választanom, akkor valoszinuelg az édesitőt választanám. Ugyanis a cukro egyértelmüen káros, az édesitő meg nem biztos..

Péter

Névtelen írta...

Péternek azt tudom mondani, tényleg mindenki maga választ-mérlegelve a kockázatokat. A cukor nagy mennyiségben valóban káros, de normális(!!!!) mennyiségben egészséges, nem elhízott, nem cukorbeteg embernél....miért is nem szabadna???Egy előnye azért biztosan van a cukornak: ha nem is finomított formában, de pl. gyümölcscukorként az ősidők óta velünk van, gondolom, valamilyen répaszerűséget és gyümit az ősember is elrágicsált.
Az meg, hogy az aszpartamnak mi lesz a hosszútávú élettani hatása,akkor fog kiderülni, ha generációk fogyasztották rendszeresen, tehát mintha kísérleti nyulak lennénk.
Köszi, én inkább kerülöm.
Ha meg édesítőszer, akkor én is a teljesen természetes növény, a stevia leveléből kivont édesítőre szavazok :))
Még egy szó azért a colához: ezzel az a nagy szemétség, hogy a gyerekek ( meg azért felnőttből is jó sok) abban a hitben issza a light-os változatot, hogy " hűha, de egészségtudatos is vagyok"....Egyfelől maga a cola és társai is nagyon egészségtelenek, az édesítő csak 1 a sok borzalom közül, + még hozzájön a leírtak alapján egyértelműen méreggé bomló aszpartam.......Horror....
Engem az taszít leginkább, hogy milyen könnyű tömegeket félrevezetni, és tényleg nem számít az egészség.De min is csodálkozom, kit is lehetne akkor gyógyítani, ha nem lennének a borzasztó betegségek, miből élne szegény gyógyszeripar akkor???

Lilian

Névtelen írta...

Lilian, természetesen én se a gyümölcsökben előforduló cukorról beszéltem, hanem a koncentrált, különbözö "mesterségesen" előállitott, kivont cukrokról. Természetben nincsen kristálycukor. Én csak akkor eszek kristály/nádcukrot, ha rákényszerülök vagy csak nagyon ritkán, ünnepnapokon. Kis mennyiségben is káros, persze még mindig jobb, mintha minden nap rendszeresen ennénk nagyobb mennyiségü cukrot. Lehet, hogy belefér kis mennyiségben, de minek egyek, mikor tudom, hogy káros és mással is ki tudom váltani. Eleve amióta áttértem a normális étkezésre, már nem kivánom annyira az édeset, ha meg mégis, akkor meg mézzel, sztéviával vagy agávé sziruppal tudom helyettesiteni.
Péter

László írta...

Még annyit hozzátennék, hogy bocsi, hogy ilyeneket irok olyan helyen, ahol valoszinuleg legtöbben más véleménnyel vannak. Nem akartam erőszakkal ráerőltetni valakire a véleményemet. Tudom jól, hogy nem feltétlen illik ilyenekt irogatni gasztrblog körökben. Ez olyan mintha azzal állnék elő, hogy az egész főzés hülyeség, hiszen a nyers vegán étrend a legegészségesebb:).

László írta...

Na, de hülye vagyok, a hozzászólásomat, amire az előbb reagáltam, máshova küldtem, igy tárgytalan az egész:).

Cukroskata írta...

Ezt a levelet az aszpartamról én is megkaptam, és fogalmam sincs róla, hogy mi az igazság. Nem akarok senkit se elijeszteni, se rábeszélni, de lehet, hogy ez ugyanolyan, mint ahogy átlag 10 évenként fellángol a vita a margarinról és a vajról, a zsírról és az olajról, arról, hogy a spenót egészséges-e vagy nem, hogy a koleszterin tényleg olyan veszélyes-e és így tovább.

Névtelen írta...

Bocsi, hogy így az ismeretlenből belevau...
Itt: http://web.interware.hu/frenzy/E_anyagok/e900.html lehet megnézni az engedélyezett édesítőszereket (E950-E967-ig) Vegyész szemmel messze az aszpartam a legártalmatlanabb küllemű köztük. Az aceszulfam-K ról vagy a Na-ciklamátról sokkal hamarabb elhinnék sokkal több rosszat is :-P

Névtelen írta...

László,

látod abban pl. teljesen egyetértünk, hogy inkább a méz , mint a kristálycukor, és én a barnacukrot is előnyben részesítem a fehérrel szemben:) Szóval, közelednek a vélemények:)))
Az a baj, tudod, hogy én speciel csináltam hónapokig a candida diétát( utólag kiderült, feleslegesen)de mégsem vagyok vele úgy, hogy nem kívánom egyáltalán az édes ízt.
Na meg egy 5 fős családot úgy" nevelni", hogy semmi édesség.....lehet, hogy én vagyok béna, de nem hiszem, hogy el tudnám érni. Örülök, ha a helyes arányokat sikerül megtartani és a biztosan egészségtelen dolgokat kiszűrni....
Amúgy azzal semmi bajom, ha valaki meg tudja valósítani a saját életében, jól teszi, és irigylem is. De valljuk be, nem könnyű....
Tapasztalatom szerint sokszor kell hozzá valami sokkszerű esemény, pl. betegség, hogy belássa ennek szükségességét az ember.
Lilian

Névtelen írta...

Borcsa,

azt nem vitatjuk, hogy ezek az édesítők engedélyezve vannak valóban. A gond az, hogy milyen összefonódások vannak az élelmiszeripar és gyógyszergyártás között, melynek eredményeképpen " átmennek" a rostán rákkeltő anyagok is.( Mert hiszitek, vagy sem, de vannak ilyen közös gazdasági érdekek)
Én egy német gyermekrák klinika felsorolását olvastam , amelyben az E-ket veszélyességi fokozat alapján 4 csoportba osztják.( veszélytelen-nem bizonyítottan káros- kis mértékben egészségkárosító- egyértelműen rákkeltő)
Ez a 4. csoport meghökkentően sok adalékot tartalmaz, mégis etetik velünk.....Csak hogy 1 példát említsek, a gyermekek által legkedveltebb gumicukor egyik alkotórésze is köztük van ......De inkább nem sorolom, mert félelmetes, tényleg.
Lilian

Névtelen írta...

Na, én jól bekavartam.))))
Amit utóbb Lászlónak írtam, az Péternek szólt :O

Amúgy tényleg, Péter, kíváncsi lennék, hogy milyen ízű az agavé szirup. és mennyire drága. Ugyanis steviát én is használok néha, azzal nincs is semmi bajom. De sütit sütni vele a térfogat probléma miatt nem igazán lehet, mert egy-egy csepp elég...
Az agavét bioboltban veszed?
Üdv:

Lilian

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin