2008. március 10., hétfő

Sült csirke és pulyka Soma kedvére

Elérkezett hát a nap, megüljük a Soma szülinapi ebédjét. Családi alapon, a Nagyszülőkkel, Mi és a Barátnő. Előtte napokig válogatás, alkudozás a készítendő ételről.



Ezt választotta.



Titka a dolognak, hogy ezt a receptet annak idején grillre kalibráltuk, de készült már tárcsán is, hátránya a húsról leégő, és a rácsra/tárcsára ráragadó, idővel kokszosodó pácbevonat. Grillezni még hűvös volna, a benti elektromos grillünk valahol a garázs mélyén, előtte két motor, biciglik és az autó.
Tehát át kell alakítanom úgy hogy megoldható legyen a konyhába, különösebb hajcihő nélkül.
Azt hiszem sikerült.
Előkészületek:
2 db csontos egész csirkemell, 1 kg pulykamell, ezeket megtisztítom, kicsontozom, és helyes szeletekre vágom, majd két egyenlő adagra osztom.



Mustáros pácolás: az első adag husi, 5-6 ek mustár, 1 ek olaj, 3-4 ek méz, bors, kakukkfű,

Kikeverem a mustárt a mézzel és az olajjal, befűszerezem, majd belekeverem a husit, jól átforgatom, és légementesen záródó edényben egy éjszakára a hüvösre teszem.

Ketchupos pácolás: 6-7 ek ketchup, 2 ek olaj, 4 ek méz, 2 ek száraz vörösbor, bors, csipet oreganó és rozmaring, készítése úgy mint az előzőnél, ezt is lezárva a hűvösre.

Elősütés: wokban 1 dl olajat hevítek, amikor már megjelent a kék füstje, a lecsepegtett húst 3-4 darabonként, oldalanként 3 percig sütöm. Ha kész kiveszem és egy nagy tüzálló tálba halmozom.

Ha kész az egész mennyiség (azt hiszem 5 fordulóval meg is volt), a sütőedényt a hússal, berakom a hideg sütőbe, begyújtom, majd 200 c-on letakarva sütöm 1 órát. Ha letelt az idő, leveszem a fóliát és 220 c-on pirítom még 20-25 percet. Elég sok szaftja keletkezik, de ne öntsük le csak tálaláskor, mert különben kiszárad a husi.

Tálalás: burgonyapüré, alap zöld saláta, némi extrával (kukorica, retek, egy fejes saláta), némi fűszer és egy jó kiadós joghurtos locsolás.

Tökéletes tavasz fílíng:-)), és jól sikerült!!

Nagyon finom puha omlós a husi, és az ízek mélyén érezzük a pácolás ízeit, de nem tolakodnak előre.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin