2008. március 3., hétfő

A főzési renszerekről ( Zepter/AMC ): sertés/marha pörkölt

Pár gondolat ismét a főzési rendszerekről, és azzal készített ételekről: a pörköltek, mitől és hogyan válhat egészségesebbé a készítése?

Megjelnik a lelki szemeink előtt: a zsírfoltok uszkálnak a tetején, a hideg kanálra rádermed a zsír, sós, fűszeres, nehéz étel?
Nem.
Elkészíthető másként is:
Hozzáadott zsiradék és minimális só vagy ételízesítő használatával. A csökkentett konyhasó élattani hatása már közismert, és elég sokat foglalkoztak mostanában ezzel az "életmód tanácsadók" is. Elkészíthető ez a magyaros étel úgy is hogy nem teszünk bele sót, csak egy kevéske ételízesítőt ( vigyázat, az átlagos ízesítők min. 65-70 %-os konyhasó tartalommal, és nátrium-glukamát (kínai só) tartalommal rendelkeznek!!, nemhiába szoktam mondani hogy a vegeta sem az adriai levegőtöl áll el olyan sokáig!).
Gyakorlott készítők helyettesíthetik pl. borsikafűvel ill. házi "vegetával"

Nézzük ez hogy is néz ki a gyakorlatban, a receptet két felé választom, hiszen ez tökéletesen készíthető gyorsfőző/kukta fedővel.



Sertéspörkölt, marhapörkölt :

Hozzávalók: 60 dkg kockára vágott sertéshús, illetve marhahús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom (vagy télvíz idején 1/2 ek pirosarany), Vegeta (só), pirospaprika.

Elkészítési idő: kb. 45 perc.

A hideg edénybe beszórjuk a húst, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, a paprikát, megszórjuk Vegetával (egy evőkanál). Rátesszük a fedőt és a legkisebb láng takarékán melegítjük zöld végéig. Ha elérte a hőfokot, felnyitjuk, átkeverjük, és ellenőrizzük a húst. Rászórjuk a pirospaprikát, borsot, esetleg utánízesítjük. Nyitott edényben pároljuk, míg a kívánt szaftsűrűséget meg nem kapjuk. Marhapörköltnél vörösborral megvadíthatjuk a végén, de azt forraljuk be!




Sertéspörkölt, marhapörkölt (gyorsfőző/kukta fedő):

Hozzávalók: 60 dkg kockára vágott sertéshús, illetve marhahús, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, (vagy télvíz idején 1/2 ek pirosarany), Vegeta (só), pirospaprika.

Elkészítési idő: kb. 30 perc.

A hideg edénybe beszórjuk a húst, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, a paprikát, megszórjuk Vegetával (egy evőkanál). 1 dl vizet öntünk rá. Rátesszük a gyorsfőző fedőt. A jelzőpálca kiemelkedésétől számított: sertéshúsnál 10-15 percig, marhahúsnál 20-25 percig hagyjuk dolgozni az edényt, kis energián. Bontjuk az edényt. Megkeverjük, rászórjuk a pirospaprikát, borsot, esetleg utánízesítjük. Nyitott edényben pároljuk, míg a kívánt szaftsűrűséget meg nem kapjuk. Marhapörköltnél vörösborral megvadíthatjuk a végén!




max kommentje: hasonló módon készítem a csirke pörköltet is, csak rövidebb az elkészítési idő.
Ezzel az elkészítési módokkal is tehetünk lépéseket az egészséges étkezés felé, és mégsem adjuk fel a megszokott ízeket. Nincs hozzáadott zsiradék, hasznosítjuk a húsok víz tartalmát, és nem utolsó sorban a só mennyiségi és a füszerezés megváltoztatása.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hiszem én maradok a slow cookingnál...
Ha már egészség: hagyd ki a Vegetát :)

petermeister írta...

Szia Max! Ha már AMC-ről is szól, hadd korrigáljalak kicsit: az AMC-nél pörkölteknél, sülteknél, az ÜRES edényt kell felmelegíteni a megfelelő hőfokra, ami az első piros mezőt jelenti. Itt, a már forró edénybe tesszük a húst, amit megpirítunk, megpörkölünk. Így lezárjuk a húskockák külső pórosait, és szaftosak maradnak a húsok. Ezután jöhetnek a hozzávalók, hagyma, stb. a, a fűszerek, és a gyorsfőző fedő. Ezzel a sertés ~20, a marha ~30 perc alatt készül el. A végén jöhet a vörösbor, ahogy írtad, össze kell keverni az egészet még egyszer, és jöhet a lakmározás. Még egy ötlet: a gyorsfőzővel a pörköltre a fűszerezés után egész krumplikat szoktam tenni, és egyben megfőzöm. Így egy lángon a köretem is megvan.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin