2008. március 13., csütörtök

Étvágyfalatok (kanapék) 1.

Sokszor van úgy az ember hogy leülne egy kis beszélgetésre, inni pár korty bort, pár osztás póker vagy csak úgy eszegetni valamit.
Szeretem ezeket az apró falatkákat, elég jól elő lehet készíteni, és nem kell az egész estét a konyhában tölteni, és anyagilag sem dönti romba a családot. Megmutatom hogy miket szoktunk tálalni, lesznek itt tészta alapúak, dip-ek, mini koktélok.


Az első a sonka ízelitő.
Nagy előnye, hogy tálalható kenyér/péksütemény nélkül, csak egy kis salival, könnyedén, ideális esti beszélgetéshez.


Hozzávalók: füstölt sonka (jön a húsvét, lesz most a hűtőben, tessék tartalékolni), pizza/pulyka sonka, mortadella..(de lehet füstölt tarja, frikandó sonka, aszpikos szalámi, serranó sonka) stb, és a töltéshez félkemény sajt (gouda, trappista, edami)

Szép vékony szeleteket vágunk/veszünk, beburkoljuk a sajtot, megtüzzük, és egy teflon serpenyőben egy csepp olíva olajon megpirítjuk. Nem kell megsütni, csak egy kicsit összemelegíteni, érdemes kivenni ha kezd a sajt kifolyni. Hagyjuk egy kicsit hűlni tálalás előtt, és utána vágjuk fel adagokra.



Saláta:
görög(ös) sali: 2 paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 1 tv paprika, 1 kis fehér/lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg feta/krémfehér sajt, extra szüz olíva, só, bors

A zöldségeket kockára, a fokhagymát megtörjük és apróra vágjuk. Összekeverjük a zöldségeket a fetával, és csak tálalás előtt sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk pár csepp olívával.
Ha nem füszerezzük be akkor az alap pár napig tárolható a hűtőben. Én úgy szoktam megcsinálok egy adagot előre, és akkor két nap alatt megeszem, amikor már unom, akkor kitalálok rá valami öntetet, vagy dúsítom még más zöldségekkel.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin