2008. március 6., csütörtök

VKF! XIV/1: Túrós táska

Azt gondoltam hogy ez egy magyar/os/ desszert. Lehet hogy nem gondolom jól, igaz nem is kutattam a gyökereit, bár ha a környező rokoni országok közt nézek szét, talán a szlovák területeken és erdélyben találok hasonló étkeket. Nem baj ezennel ezt magyarnak találom és tálalom.
Mikor Maci meghírdette a VKF! XIV-et, sokat gondolkoztam tudok-e olyan étkeket, recepteket, amik ebbe a viszonyla tág kategóriába tartoznak, de nagyon nem is lógnak ki nagyon. Úgy gondoltam mindenképpen szerepelnie kell a kelt tésztának, hiszen lassan kiszorítja a különböző margarinokkal, zsiradékokkal kezelt leveles tészta.
Légyen hát ez az étek a Túrós táska! (bár még tervezek más kelt tésztát is)


Túrós táska (24 db, normális méretű batyuhoz, én 3-at bírtam megenni belőle, sőt azt hiszem mindenki 3-at evett):

Tészta ( Nálunk ez a bukta tésztája is):
1 ek olaj, 6 dgk vaj, 5 dkg cukor, 1 tk só, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 10 dkg rétes liszt, 20 dkg kenyér liszt (BL88), 30 dkg sima liszt (BL55), 11 gr szárított élesztő

Érkezési sorrendben, kenyérsütő, tészta program. Minden alkatrész szobahőmérsékletű, 2 órát vártak kint a pulton.




Töltelék: 40 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 ek tejföl, 2 egész tojás + 3 fehérje habbá verve ( 2 marad a tésztából, egy sárgája kell a kenéshez, annak a fehérjét is bele tettem), 8 dkg cukor, 2-3 ek búzadara, mazsola

A 2 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, közben az 5 fehérjét kemény habbá verem. A sárgájába keverem a citrom héját, a tejfölt és a túrót. Van aki áttöri a túrót, én nem szoktam, amennyire a habverő szétcsapja, szerintem annyira jó az állaga, legyen egy kicsit rusztikus. A végén a habbal fellazítom, és ha nagyon híg akkor a darával szilárdítom.



A megkelt tésztát ketté veszem, az egyik felét kinyújtom kb. 1/2 cm vastagra, és felvágom 12 egyenlő kis négyzetre. Kicsit meghuzkodom kézzel, majd mindegyik közepére teszek egy evőkanálnyi tölteléket. A két szembeni sarkát összecsípem, összenyomom, majd a másik két sarkát is. Sütőpapírral bélelet tepsire teszem, és úgy szoktam hogy szorosan rakom, mert akkor felfelé nőnek, és nem tudnak szétdőlni. Ha megcsináltam mind a 24 batyut, megkenem a tojássárgájával, amibe tettem egy pindurka sót (ezt valahol olvastam, hogy vegyi folyamatot indít be a tojásban, azóta mindig teszek, de tényleg csak egy picikét).

A hideg sütőbe teszem, begyújtom és 200-210 c-on sütöm 45-50 percet. Rácson hűtöm, majd amikor langyos, megszórom porcukorral.

Jó étvágyat!!

5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Nyami!:-)))

Névtelen írta...

Max, ez nagyon finomnak néz ki!
ÚÚÚÚgy, de úúúúúúgy beleharapnék! :P
Kár, hogy most lemaradtak a készítő fázisok. Szerettem. Tulippe

Névtelen írta...

jelentem, nemetorszagban, vagy legalabbis münchenben is van quarktasche/käsetasche. olyan, mint az otthoni, csak meg leöntik cukormazzal, amitöl ragacsos lesz, de sokaig puha marad.

kisbudha írta...

a mai napon kiprobáltam atúrós tatyot holnap a fonott kalács következik-gratulálok

kisbudha írta...

A mai napon kiprobáltam a túrós tatyot holnap a fonott kalács következik-gratulálok

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin