2008. március 27., csütörtök

A húsvéti ebédekről (2.) és VKF!XIV-re is: a pincepörkölt

Szándékosan választottuk ezt az ételt az egyik családi ebédhez, mert mindenképpen szerettem volna a VKF!XIV-hez megmutatni, és nagyon szeretjük (ezt is).
Tipikusan az az étel, amit a borospincéknél tartott ivós-evős bulikon, bográcsban szoktak főzni. Mivel a húsvéti időjárás egy kicsit tréfás volt, azért most a konyhában készült fazékban, de ez semmit nem rontott az ételen.
Vigyázat ez igazán társasági, beszélgetős, "kvaterkázós" ennivaló, a jó társaság és a jó bor teszi azzá.
Körete általában friss fehér kenyér, vagy sós vízben főtt krumpli és egy jó pohár bor.

Mindenképpen figyeljünk arra hogy az ízesitésre szánt bor, nagyon jó minőségű, testes, lehetőleg félszáraz vagy száraz vörösbor legyen.



Pince pörkölt (5-6 főre):
15 dkg szalonna, 1 ek zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kg marha/sertés hús (marha: nyak vagy lábszár, sertés: lapocka vagy comb), 1,2 l testes vörösbor (1 l a főzéshez, 2 dl legalább a kenőanyag), 3-4 gerezd fokhagyma, 1-1 db tv paparika és paradicsom, 1-1 mk pirospaprika és piros arany, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, és ha van otthon, akkor izsóp.
A zsíron a szalonnát kipírítjuk, majd gyenge lángon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk.
A húst kockára vágjuk, és fehéredésig pirítjuk. Rá tesszük az aprított fokhagymát és a fűszereket, paprikát, piros aranyat, jól átforgatjuk, majd a borral addig öntjük fel , amíg ellepi (kb. 6,5 dl, egy korty a szakácsnak, tehát 7 dl). Lassú tűzön puhára pároljuk, majd a szakácsnak adunk még egy-két-hár.. kortyot, és közben az elfőtt levet pótoljuk az üvegből, ha még maradt benne.
Mire a hús megpuhul, addigra a telejes mennyiségű bort (tehát kb. 1L-t, a többi közben sajna fizikai módosuláson ment át) elfővi, és egy jó sűrű, zamatos szaftot kapunk.
Nincs is jobb, mint amikor a pince előtti beton asztalnál, gyönyörködvea naplementében, beszélgetve a gazdával, megeszünk egy tányérral, és iszunk egyet a gazda egészségére a hegy levéből.
Hát szerintem ilyen a magyar(os) étel.
Kedves egészségünkre.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin