2008. március 30., vasárnap

Étvágyfalatok (kanapék) 2. sós is, édes is


Folytatnám az étvágyfalatokról (kanapékról) szóló gondolataimat. Többféle verzió létezik, szinte megszámlálhatatlan, ezért most két alapot szeretnék megmutatni, egy sósat és egy édeset.
Nagy előnye ezeknek a megoldásoknak, hogy egyrészt időben sem sok a készítése, és jelentősebb mennyiség sem dönt anyagi nyomorba, ami mostanábam igen fontos szempont.

Mindkettő alapja a fagyasztott leveles tészta, előző este vagy reggel berakom a hűtőbe, és estére szépen kienged. Míg kinyújtom és formázom, addig begyújtom a sütőt, 200 c-ra előmelegítem, és már csak sütni kell.



Pestós-sajtos lapocskák:

500 gr leveles tészta, 1 kis üveg piros pesto (spar márkájú, ennek a készítése szerintem az a kategória, hogy sokkal jobban megéri megvenni, mint megcsinálni. A hozzávalókat nem lehet kis mennyiségben megvenni, a ráfordított energia és a sok koszos edényről nem is beszélve), 15 dkg félkemény sajt (gouda, trappista, edami,..) reszelve


A tésztát kinyújtom, megkenem a pestóval, felvágom tetszés szerinti csíkokra, sütőlapra teszem, szépen sajttal megszórom, és piros ropogósra sütöm.


Barackos párnácskák:

500 gr leveles tészta, sütésálló lekvár (barack, vegyes de tökéletes a házi szilvalekvár is), és a ragasztáshoz-kenéshez egy tojás sárgája



Tésztát kinyújtom, téglalapokra vágom, a lekvárt bele igazítom, kb. 1 teáskanálnyi megy bele, a széleit megkenem a tojással. Óvatosan ráfordítom az üres felét, a levegőt kinyomkodva, összepréselem a széleket.



Villával megnyomkodom, sütőlapra teszem, és megkenem a tojássárgájával. Sütőbe be, szép pirosra sütöm.




Ideális egy borozós-sörözős estéhez, de lehet egy gyors vacsi is.

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

nyami, nyami:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin