Folytatnám az étvágyfalatokról (kanapékról) szóló gondolataimat. Többféle verzió létezik, szinte megszámlálhatatlan, ezért most két alapot szeretnék megmutatni, egy sósat és egy édeset.
Nagy előnye ezeknek a megoldásoknak, hogy egyrészt időben sem sok a készítése, és jelentősebb mennyiség sem dönt anyagi nyomorba, ami mostanábam igen fontos szempont.
Mindkettő alapja a fagyasztott leveles tészta, előző este vagy reggel berakom a hűtőbe, és estére szépen kienged. Míg kinyújtom és formázom, addig begyújtom a sütőt, 200 c-ra előmelegítem, és már csak sütni kell.
Pestós-sajtos lapocskák:
500 gr leveles tészta, 1 kis üveg piros pesto (spar márkájú, ennek a készítése szerintem az a kategória, hogy sokkal jobban megéri megvenni, mint megcsinálni. A hozzávalókat nem lehet kis mennyiségben megvenni, a ráfordított energia és a sok koszos edényről nem is beszélve), 15 dkg félkemény sajt (gouda, trappista, edami,..) reszelve
A tésztát kinyújtom, megkenem a pestóval, felvágom tetszés szerinti csíkokra, sütőlapra teszem, szépen sajttal megszórom, és piros ropogósra sütöm.
Barackos párnácskák:
500 gr leveles tészta, sütésálló lekvár (barack, vegyes de tökéletes a házi szilvalekvár is), és a ragasztáshoz-kenéshez egy tojás sárgája
Tésztát kinyújtom, téglalapokra vágom, a lekvárt bele igazítom, kb. 1 teáskanálnyi megy bele, a széleit megkenem a tojással. Óvatosan ráfordítom az üres felét, a levegőt kinyomkodva, összepréselem a széleket.
Villával megnyomkodom, sütőlapra teszem, és megkenem a tojássárgájával. Sütőbe be, szép pirosra sütöm.
Ideális egy borozós-sörözős estéhez, de lehet egy gyors vacsi is.
1 megjegyzés:
nyami, nyami:-)
Megjegyzés küldése