Amit találtam:
"A Veszprém megyei Péten van egy régi kultúrház, amely napjainkban kocsmaként üzemel. A leleményes tulajdonos kitalálta a "Péti pite" nevű borkorcsolyát. Gratulálunk a névhez is, és az ételhez is! Kiváló bor-, vagy sörkorcsolya. "
Tehát származását tekintve magyar!!!
Amíg készül a tészta csináljuk meg a feltétet.
Feltét: 1 kis vöröshagyma, 2 újhagyma, 1 kis lilahagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg füstölt tarja vagy frikandó sonka, 5-6 gerezd fokhagyma, 1/2 pohár 450 gr-os tejföl, só, bors
A hagymákat félfőre vágom, a húsokat szép egyenletes csíkokra, a fokhagymát apróra. Egy serpenyőt melegítek, abban kisütöm a szalonna zsírját, majd azon megpirítom a sonkákat is. Kiszedem egy szűrő kanállal, és a zsiradékban megfonnyasztom a hagymákat, óvatosan sózom (kalkulálva a szalonna sótartalmát) és borsozom, a végén ráteszem a fokhagymát is. Lezárom és félre teszem.
A tésztát két részre osztom, kinyújtom, megkenem tejföllel. Rászórom a szalonna felét és a hagyma felét. Egyenletesen elosztom, majd egy kis tejföllel megloccsantom a tetejét.
Előmelegített sütőben 210 c-on 30-35 percet sütöm. Ha elkészítjük, megfelelő mennyiségű itókát készítsünk mellé.
Itóka: én egy laza (fagyis)fröccsöt ittam, 0,5 dl olaszrizling felöntve 2,5 dl hideg szódával. Egészségünkre!
Hát kedves péti kultúros-kocsmáros bácsi köszönjük a receptet, ez a baráti társaságunk, divatos (immár bő 3 éve) bulikajája.Szolgálati közlemény: drága Tulippe, ne szomorkodj, továbbra is lesznek "készítős" képek, csak a túrós batyunál lemerült az akksi, és csak a végére tudtam életet lehelni belé!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése