2008. március 7., péntek

VKF! XIV/2: Péti pite

Péti pite, alias kemencés lángos, de ismert töki pompos néven is. A sikere töretlen, dunántúli (azért így írom, mert a dunán onnan nem szoktam fesztiválra járni. Eddig!) fesztiválok és öszznépi tömegmegmozdulások tészta étke. Nyomoztam egy kicsit, hátha találok valami rokoni szálat taljánföldi focaccia (fokaccsa) vagy a pizza között.



Amit találtam:
"A Veszprém megyei Péten van egy régi kultúrház, amely napjainkban kocsmaként üzemel. A leleményes tulajdonos kitalálta a "Péti pite" nevű borkorcsolyát. Gratulálunk a névhez is, és az ételhez is! Kiváló bor-, vagy sörkorcsolya. "
Tehát származását tekintve magyar!!!



És akkor a valóság: Péti pite by max
Tészta (1 adag sima kenyértészta, ebből két tepsi jön ki): 2 dkg olaj, 2 dkg só, 2 dkg vaj, 2 dkg cukor vagy méz, 380 ml víz, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg teljeskiőrlésű búza liszt, 23 dkg kenyérliszt, 23 dkg sima liszt, 7 gr szárított élesztő
Kenyérsütőgép, tészta program, vagy robotgépes megoldás, de akkor adjunk neki 1 óra kelesztést, mert ennyit keleszt a gép.


Amíg készül a tészta csináljuk meg a feltétet.

Feltét: 1 kis vöröshagyma, 2 újhagyma, 1 kis lilahagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg füstölt tarja vagy frikandó sonka, 5-6 gerezd fokhagyma, 1/2 pohár 450 gr-os tejföl, só, bors



A hagymákat félfőre vágom, a húsokat szép egyenletes csíkokra, a fokhagymát apróra. Egy serpenyőt melegítek, abban kisütöm a szalonna zsírját, majd azon megpirítom a sonkákat is. Kiszedem egy szűrő kanállal, és a zsiradékban megfonnyasztom a hagymákat, óvatosan sózom (kalkulálva a szalonna sótartalmát) és borsozom, a végén ráteszem a fokhagymát is. Lezárom és félre teszem.


A tésztát két részre osztom, kinyújtom, megkenem tejföllel. Rászórom a szalonna felét és a hagyma felét. Egyenletesen elosztom, majd egy kis tejföllel megloccsantom a tetejét.




Előmelegített sütőben 210 c-on 30-35 percet sütöm. Ha elkészítjük, megfelelő mennyiségű itókát készítsünk mellé.

Itóka: én egy laza (fagyis)fröccsöt ittam, 0,5 dl olaszrizling felöntve 2,5 dl hideg szódával. Egészségünkre!

Hát kedves péti kultúros-kocsmáros bácsi köszönjük a receptet, ez a baráti társaságunk, divatos (immár bő 3 éve) bulikajája.

Szolgálati közlemény: drága Tulippe, ne szomorkodj, továbbra is lesznek "készítős" képek, csak a túrós batyunál lemerült az akksi, és csak a végére tudtam életet lehelni belé!!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin