2008. március 25., kedd

A húsvéti ebédekről... (1.)

Régi tervünket valósítottuk meg ezzel a csülök recepttel. Sokáig kerestem a jó megoldásokat, de csak úgy sikeredett volna ha többféle receptet rakok össze.
De általában a mentőövek mindig időben érkeznek, pár nappal húsvét előtt a Barátainktól kaptunk egy mailt, csatolva mellé egy receptgyüjtemény, 100 oldalnyi csülök leírással.
Mire mi azt elolvastuk, vagyis még igazán nem is végeztünk, de megtaláltuk azt ami igazán közel áll ahhoz amit készíteni akartunk.
Mielőtt elkezdeném a receptet, itt szeretném megköszönni D.Gabinak és "egy mosoly" Tulippe-nak a mailt és az inspirációt.





Mézes-mázos csülkök:

Hozzávalók:
3 kisebb sertéscsülök, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál ételízesítő por, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 1 tk paprikakrém, 1 tk sűrített paradicsom, őrölt bors és kömény.




A csülköt alaposan megtisztítjuk, majd ételízesítő porral és fokhagymával ízesített sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Ne főzzük teljesen puhára, mert úgy sokkal jobban mutat, ha benne marad a csont.



A puha csülköket félbevágva tűzálló tálba fektetjük. Főzőlevéből egy deciliternyit kimerünk, paprikakrémmel, paradicsommal, mézzel és a fűszerekkel elkeverjük, azután a csülköket meglocsoljuk vele és forró sütőbe tesszük. A mézes fűszeres keverékkel locsolgatva, a húsdarabokat forgatva 30-35 perc alatt ropogósra sütjük. A konyhai órát 5 percre programoztuk, és ha lejárt az idő, akkor megforgattuk és locsoltuk.

A végeredmény egy puha, omlós de kívül pedig ropogós csülök lett, amit hagymás tört burgonyával és körte kompóttal tálaltuk.

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Csülköt akarok! Úgy megkívántam, hogy azon gondolkodok, hól lehetne most azonnal...(A mail-ed is jelentősen hozzájárult!)

Névtelen írta...

Max mailben küldött Neked csülköt?!:-) Én miért nem kaptam?
Húúú, nagyon jól néznek ki! Amúgy én mézes sörrel szoktam kenegetni és a bőrét meg bekockázom, hogy még inkább ropogós legyen!

Névtelen írta...

Örülök, hogy ihletet adhattam Tulippével együtt. :)
Amúgy tényleg jól néz ki, és ízbolygó sörös kockázós változata sem hangzik rosszul!

D. Gabi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin