2009. november 21., szombat

Tiramisu torta

TittyBaba csajos ittalvós szülinapi bulit rendezett a Barátnőivel, és erre is kellett egy torta. Idő hiányában (éljen az Áfa!) egyszerű kellett és kicsi. Ez a tiramisu torta régóta várta a kipróbálás lehetőségét, és a választás rá esett.







Tiramisu torta:

Kakaós laphoz:
6 tojás
100 gr cukor
50 gr liszt
50 gr kakaó

2 ek Nescafé/instant kávé
½ Kk. szódabikarbóna (elhagyható)

A mascarpone krémhez:
250 ml tej
2 tojás sárgája
2 kanál burgonyakeményítő/liszt (én keményítővel készítettem)  

4 kanál cukor
4 kanál tejszín
250 gr mascarpone


Szirup:
2-3 Ek kávé
kávélikőr vagy rum


Díszítéshez:
200 gr tejszín

1-2 tk habfixáló vagy kukoricakeményítő
kakaó


Elkészítése:

Érdemes a krémmel kezdeni, hogy az teljesen tudjon kihűlni, különben összeesik, nem fog megdermedni.






Krém:
A tejet megmelegítjük. A tojás sárgáját a cukorral es a keményítővel (vagy liszttel) elkeverjük, és szép lassan, folyamatosan keverve, hozzácsorgatjuk a forró tejet. Jól elkeverjük es újra főzni kezdjük, amíg jól besűrűsödik, de itt is kevergessük, mert könnyen lekap. Ha besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és a krém tetejére egy Folpackot rakunk, így hagyjuk teljesen kihűlni (ezzel a módszerrel lehet elkerülni azt hogy a krém, bebőrösödjön).


Kakaós lap:
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük, majd beletesszük a Nescafét is, és addig keverjük, míg feloldódik. Óvatosan hozzákeverjük a kakaós lisztet. Egy 20 cm-es kapcsos formát kivajazunk és lisztezünk, akinek ez nem jön be, bélelje ki sütőpapírral. A tésztát a formába simítjuk es előmelegített sütőben 170 fokon 20-30 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.






A tejszínhabot a habfixálóval/keményítővel keményre felverjük. A mascarponét habosra keverjük, a kávéhoz pedig hozzákeverjük a likőrt vagy a rumot.







A hideg krémhez 3-4 kanál felvert tejszínhabot teszünk és az elkevert mascarponét is óvatosan hozzákeverjük.
A tortalapot kettévágjuk (akár 3-ba is lehet), meglocsoljuk hideg kávéval. Rákenjük a krémet, erre rá a másik lapot, amit szinten meglocsolunk kávéval.
Tejszínhabbal díszítjük, majd és 4-5 órára a hűtőben pihentetjük. Tálalás előtt beszórjuk a tetejét kakaóval.



Az alapötlet innen származik, köszönet érte.



Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Huu de jo!
Elfogyott?
Milyen volt a buli ( a ti szemszogotokbol)?

Chef Viki írta...

Szóval Laura... Jó kis torta, nem mondom!

Igen, milyen volt a buli? Visszafogott, zenélős, karaoke-s, röhögős?

Sok puszi Titty-nek! Újholdra mennek, remélem!!!

Max írta...

Még van belőle, kérsz?

Hot-dog, gyümölcssali, gyümi pezsgő, és szűlőmentes övezet, mi barátainknál voltunk, Soma meg nem jött haza. Dvd nézés volt meg hát folyamatos vihorászás.

szepyke írta...

Nézhetjük úgy is, hogy milyen jó kis tortája lett az ÁFA miatt...

Minden nézőpont kérdése.. :)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin